Σελίδες

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

CINNAMON ROLLS

Υλικά:
(για τη ζύμη)
590+ γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 γρ μαγιά ξηρή
240 ml γάλα
75 γρ βούτυρο
66 γρ ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 αβγά

(για την γέμιση)
160 γρ καστανή ζάχαρη
35 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
113 γρ βούτυρο (κρύο)
1/2 κούπα σταφίδες (προαιρετικά)
κρέμα γάλακτος light ή γάλα

(για το γλάσο, προαιρετικά)
58 γρ ζάχαρη άχνη
1-2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος light ή γάλα

Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 295 γρ αλεύρι και την μαγιά. Τα χτυπάμε για λίγο με το μίξερ προκειμένου να ανακατευτούν καλά.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς (θα πρέπει όταν ρίξουμε λίγο από το μείγμα στο εσωτερικό της παλάμης μας να είναι ζεστό αλλά να μην μας καίει).
  3. Ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα στο αλεύρι και τα χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. 
  4. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά χτυπώντας με το μίξερ κάθε φορά. Στη συνέχεια χτυπάμε το μείγμα μας με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά. 
  5. Αν έχει το μίξερ γάντζο για ζύμωμα συνεχίζουμε με αυτόν αλλιώς συνεχίζουμε ζυμώνοντας με το χέρι (προτείνετε) και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (295 γρ). Το ζυμώνουμε και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται προκειμένου να πετύχουμε μια ελαστική ζύμη η οποία όμως να μην κολλάει.
  6. Κάνουμε την ζύμη μπάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1,5 - 2 ώρες σε ένα καλά βουτυρωμένο μεγάλο μπολ σκεπασμένο με μια ζελατίνα, μέχρι να διπλασιαστεί.
  7. Στη συνέχεια την πιέζουμε ελαφρά για να βγάλει τον παγιδευμένο αέρα και την αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  8. Στο μεταξύ σε ένα μπολ βάζουμε τη καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, της σταφίδες (αν βάλουμε) και το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια. Αναμειγνύουμε τα υλικά μεταξύ του με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν όλα μεταξύ τους και να έχουμε ένα ομοιόμορφο κρατσανιστό μείγμα.
  9. Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε σχήμα τετραγώνου με πλευρές, περίπου 30 εκατοστά η κάθε μια. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα με την κανέλα φροντίζοντας να πάει παντού, εκτός από την μια πλευρά της ζύμης στην οποία θα αφήσουμε ένα κενό περίπου 2 εκατοστών.
  10. Στο κενό αυτό που αφήσαμε αλείφουμε λίγη κρέμα γάλακτος προκειμένου να κλείσει καλύτερα η ζύμη και ρολάρουμε τη ζύμη φροντίζοντας το πάνω μέρος να είναι αυτό με την κρέμα και πιέζουμε ελαφρά για να κλείσει καλά.
  11. Κόβουμε το ρολό σε 8 ίσα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται το εσωτερικό τους. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν (περίπου 1 ώρα). Εναλλακτικά μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο από ένα βράδυ μέχρι και 24 ώρες.
  12. Τα αλείφουμε με λίγη κρέμα γάλακτος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Όταν τα βγάλουμε θα πρέπει αν βάλουμε μια οδοντογλυφίδα στην μεσαία λωρίδα ζύμης να μην λερωθεί. Αλείφουμε πάλι με λίγη κρέμα γάλακτος.
  13. Για το γλάσο, αν βάλετε, ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα, σαν χυλό και ρίχνουμε λίγο από αυτό πάνω από τα cinnamon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου