Σελίδες

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΑΦΕΨΗΣΗ

Αυτή η μέθοδος συνίσταται όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά, ξυλώδη μέρη του βοτάνου, όπως τη ρίζα, τη φλούδα, το κοτσάνι ή τους σπόρους. Το βότανο που θα χρησιμοποιήσουμε (φρέσκο ή αποξηραμένο) πρέπει πρώτα να το κόψουμε ή να το σπάσουμε σε ευκολομεταχείριστα κομμάτια. Για ένα τυποποιημένο βότανο χρειαζόμαστε:
·       90 γρ (δηλαδή, 3 κουταλιές της σούπας) φρέσκα ή 30 γρ (1 κουταλιά της σούπας) ξερά βότανα σε 750ml νερό, το οποίο θα μειωθεί σε περίπου 500ml μετά το ζέσταμα.
·       Μετράμε την ποσότητα του βοτάνου σε τηγάνι από σμάλτο ή ανοξείδωτο ατσάλι (δεν χρησιμοποιούμε τηγάνι από αλουμίνιο ή αντικολλητικό γιατί η επαφή με τέτοιες επιφάνειες μπορεί να καταστρέψει μερικά από τα δραστικά συστατικά του βοτάνου).
·       Σκεπάζουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε να βράσει.
·       Σιγοβράζουμε από 30 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι το νερό να μειωθεί κατά το 1/3.
·       Σουρώνουμε και, όταν κρυώσει, το βάζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα.
Το αφέψημα διατηρείται στο ψυγείο 2 μέρες αλλά πρέπει να πίνετε ζεστό όταν χρησιμοποιούνται ως φάρμακο.
Μερικά βότανα μπορεί να έχουν πικρή γεύση. Για να την καταπολεμήσουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι ή να το συνδυάσουμε με κάποιο άλλο βότανο με ποιο ευχάριστη γεύση, φροντίζοντας τα φυτά να μην αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Τα αρωματικά βότανα (π.χ. μέντα, μέλισσα, λεβάντα, καλαμίθρα, μάραθο) μπορούν να καλύψουν την γεύση των λιγότερο άγευστων βοτάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου