Σελίδες

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

Υλικά:
8 φύλλα κρούστας
6 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα (να βρείτε προτιμήστε πρόβειο γάλα)                                           
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ή ρυζάλευρο    
4 αβγά ελαφρά χτυπημένα                          

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη                  
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο (κατά προτίμηση φρέσκο ή πρόβειο) 

για το άλειμμα:                        
2 αβγά
2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη                                                                                                                                                                                    
για το σιρόπι:                                                                 
2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό                                         
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη                                               

1 ξυλάκι κανέλας
φλούδα από μισό λεμόνι
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  1. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι ή το ρυζάλευρο με 1 φλιτζάνι κρύο γάλα. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι, πάνω σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να πάρει βράσει. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και τα αφήνουμε όλα μαζί να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει, μέχρι να πήξει η κρέμα.
  2. Την αποσύρουμε από την φωτιά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε το βούτυρο και τα αβγά και ανακατεύουμε με ζωηρές κινήσεις.
  3. Στρώνουμε τα φύλλα σε βουτυρωμένο ταψί και αλείφουμε ένα ένα τα φύλλα με λιωμένο βούτυρο. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και γυρίζουμε προς τα μέσα όσο φύλλα έχουν περισσέψει έξω από το χείλος του ταψιού.
  4. Βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για μισή ώρα. Στη συνέχεια χτυπάμε τα αβγά με την ζάχαρη και αλείφουμε με αυτό το μείγμα την επιφάνεια της πίτας. Ξαναβάζουμε το ταψί το φούρνο για ακόμη 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί.
  5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για περίπου 5 λεπτά και περιχύνουμε την πίτα μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο, φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού.

Tips:
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόσο λευκή όσο και μαύρη ζάχαρη
  • Μπορούμε να παραλείψουμε το σιρόπι και να προσθέσουμε στην κρέμα περισσότερη ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου