Σελίδες

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΛΑΔΙ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Μερικά δραστικά συστατικά των φυτών μπορούν να εκχυλιστούν σε λάδι για εξωτερική χρήση. Ένα λάδι παρασκευάζετε από τα αποξηραμένα μέρη του βοτάνου και διατηρείται μέχρι ένα χρόνο, ανάλογα με το φυτό που χρησιμοποιείτε. Αποθηκεύεται σε σκοτεινό, δροσερό μέρος και  μπορούν να παρασκευαστούν με δύο τρόπους:
·         Η ψυχρή τεχνική: Για αυτή τη μέθοδο, γεμίζουμε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βάζο με βιδωτό πώμα με τα ψιλοκομμένα, νωπά ή αποξηραμένα μέρη του βοτάνου. Σκεπάζουμε με λάδι (ηλιέλαιο, ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο – το τελευταίο προτείνετε όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε ως καλλυντικό), το σφραγίζουμε και το βάζουμε σε ζεστό μέρος. Το αφήνουμε για 2 βδομάδες, ανακινώντας καλά το βάζο καθημερινά. Το λάδι θα απορροφήσει μέρη των βοτάνων. Σουρώνουμε το μείγμα με τουλπάνι και το αδειάζουμε σε αποστειρωμένα, αεροστεγή μπουκάλια, στα οποία έχουμε βάλει ετικέτες και αποθηκεύουμε
·         Η θερμή τεχνική: Βάζουμε 500 ml ηλιέλαιο και 750 γρ φρέσκα ή 250 γρ αποξηραμένα βότανα σε ένα μπολ πάνω από ένα τηγάνι με καυτό νερό και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά επί 3 ώρες. Σουρώνουμε το μείγμα με τουλπάνι, το αδειάζουμε σε αποστειρωμένες αεροστεγές φιάλες αποθήκευσης και βάζουμε ετικέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου