Σελίδες

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ

1.    Αφού μαζέψουμε τα βότανα μας, θα πρέπει να τα σκουπίσουμε προσεκτικά από το χώμα ή την άμμο, αποφεύγοντας να τα ξεπλύνουμε εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο.
2.    Δένουμε τα επιφανειακά μέρη του φυτού σε ματσάκια και τα κρεμάμε ανάποδα να στεγνώσουν. Εναλλακτικά μπορούμε να τα απλώσουμε σε μια στρώση, πάνω σε ένα δίσκο ντυμένο με χαρτί και να τα βάλουμε σε ζεστό και καλά αεριζόμενο μέρος (π.χ. ένα ντουλάπι με ανοιχτή την πόρτα). Αποφεύγουμε μέρη όπως το γκαράζ γιατί τα βότανά μας μπορεί να μολυνθούν από της αναθυμιάσεις της βενζίνης.
Όταν αποξηραίνουμε ρίζες, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια προτού τις απλώσουμε για να ξεραθούν.
3.    Γυρίζουμε συχνά τα βότανα τις επόμενες μέρες, ιδίως τους καρπούς (πετάμε όσους καρπούς παρουσιάζουν ίχνη μούχλας), και για να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφη αποξήρανση, και όταν ξεραθούν, τα σπάζουμε σε μικρά κομμάτια.
4.    Τα βότανα χρειάζονται γύρω στις 6 μέρες για να ξεραθούν τελείως. Όταν είναι έτοιμα, τα φύλλα θα σπάνε εύκολα, τα κοτσάνια πρέπει να σπάνε χωρίς να λυγίζουν, τα πέταλα πρέπει να είναι ξερά χωρίς να τρίβονται, και οι φλούδες και οι ρίζες πρέπει να είναι αρκετά ξερές ώστε να σπάνε σε κομμάτια ή, αν είναι παχιές, μπορείτε να τις σπάσετε με ένα σφυράκι. Τα αποξηραμένα βότανα πρέπει να έχουν την ίδια όψη, γεύση και μυρωδιά με τα φρέσκα φυτά, αλλά περίπου το 1/8 του βάρους τους.
5.    Όταν ξεραθούν τα αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα αεροστεγή γυάλινα ή πήλινα δοχεία, μακριά από την άμεση επίδραση του ήλιου (ποτέ σε πλαστικές σακούλες ή δοχεία γιατί μπορεί να πιάσουν υγρασία). Βάζουμε πάντα ετικέτες και ημερομηνία στα βότανα. Τα φύλλα και τα άνθη μπορούν να διατηρηθούν περίπου 12-18 εβδομάδες ενώ οι ρίζες και οι φλούδες περίπου 2 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου