Υλικά:
500 γρ αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
4-5 φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 ματσάκι άνηθος
1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
500 γρ αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
4-5 φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 ματσάκι άνηθος
1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
- Εάν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε για 4-5 λεπτά, σε νερό που βράζει. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
- Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, τον άνηθο, τον δυόσμο ή το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφήσει τα υγρά το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Στρώνουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα. Παίρνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα και βάζουμε στο κέντρο τους 1 κουταλάκι γέμιση. Τα τυλίγουμε σε μικρά ρολά, προσέχοντας να μην τα σφίξουμε πολύ. Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε 2-3 στρώσεις στην κατσαρόλα.
- Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το υπόλοιπο λάδι και 2 φλιτζάνια νερό και τοποθετούμε πάνω τους ανάποδα ένα πιάτο.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μείνουν με το λάδι τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου