Σελίδες

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

Υλικά:
500 γρ αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
4-5 φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 ματσάκι άνηθος
1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση:
  1. Εάν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε για 4-5 λεπτά, σε νερό που βράζει. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
  2. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, τον άνηθο, τον δυόσμο ή το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφήσει τα υγρά το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Στρώνουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα. Παίρνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα και βάζουμε στο κέντρο τους 1 κουταλάκι γέμιση. Τα τυλίγουμε σε μικρά ρολά, προσέχοντας να μην τα σφίξουμε πολύ. Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε 2-3 στρώσεις στην κατσαρόλα.
  4. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το υπόλοιπο λάδι και 2 φλιτζάνια νερό και τοποθετούμε πάνω τους ανάποδα ένα πιάτο.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μείνουν με το λάδι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου