Σελίδες

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ)

Υλικά:
(για την ζύμη)
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1 κούπα λάδι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι

(για την γέμιση)
2 κιλά πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο
λίγο άνιθο
λίγη ρίγανη
μαύρο πιπέρι
Λάδι

ηλιέλαιο για το τυγάνισμα

Εκτέλεση:
  1. Διαλύουμε την μαγιά σε 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό, προσθέτουμε την ζάχαρη και το αφήνουμε 10 λεπτά.
  2. Βάζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, τη μαγιά και λίγο νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη η οποία δεν κολλάει στα χέρια.
  3. Την σκεπάζουμε καλά με μια κουβέρτα και την αφήνουμε 4-5 ώρες να φουσκώσει.
  4. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις λιώνουμε με λίγο από νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.
  5. Τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι σε μπόλικο λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε την ρίγανη, το πιπέρι, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε συνεχώς για 5 λεπτά.
  6. Το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Πλάθω μικρά κομμάτια ζύμης και τα ανοίγω με το χέρι μέχρι να έχουν πάχος περίπου 1 εκατοστό και τα γεμίζω με το μείγμα πατάτας.
  8. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω μπόλικο ηλιέλαιο και ρίχνω λίγα λίγα τα πιροσκί. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε με μία κουτάλα και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου