Σελίδες

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΛΑΓΑΝΑ

Υλικά: 
1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2/3 του φλιτζανιού χλιαρό νερού + περίπου 1 φλιτζάνι ακόμη
15 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε την μαγιά σε 2/3 του φλιτζανιού χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 10-15 λεπτά.
  2. Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στην μέση μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε εκεί την μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να γίνει η ζύμη μας ελαστική.
  3. Αν θέλετε 2 μέτριες λαγάνες χωρίστε τη ζύμη στα δύο, αλλιώς αφήστε το ως έχει. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε με αρκετό αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα, πάχους περίπου 2 εκ.
  4. Τοποθετούμε τις λαγάνες σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (αν φτιάξετε 2 λαγάνες, αφήστε αρκετό χώρο ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν). Αλείφουμε την επιφάνεια τους με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας σε διάφορα σημεία για να κάνουμε βαθουλώματα στις λαγάνες.
  5. Τις σκεπάζουμε με 1 πετσέτα και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 1-1,5 ώρα).
  6. Τρυπάμε την επιφάνειά τους με πιρούνι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  7. Τις ραντίζουμε με λίγο νερό μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο και τις σκεπάζουμε με πετσέτα προκειμένου να μαλακώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου