Σελίδες

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

Υλικά (για 3-4 άτομα):  
1 κιλό οστρακοειδή της επιλογής σας (π.χ. γυαλιστερές, μύδια, γαρίδες,...)
1 ποτήρι νερό
500γρ μανέστρα
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
Φέτα (προαιρετικά)
Μαϊντανός
Αλάτι, λευκό πιπέρι

Συνταγή:
1.    Πλένουμε καλά τα οστρακοειδή, και αφαιρούμε τυχόν χνούδια από τα μύδια
2.    Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και ρίχνουμε τα όστρακα για 10 λεπτά (τα αχνίζουμε).
3.    Σουρώνουμε το ζουμί και πετάμε όσα όστρακα δεν έχουν ανοίξει. Στη συνέχεια τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα μαζί με μισό ποτήρι κρασί και τα αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά προκειμένου να παραμείνουν ζεστά.
4.    Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι με το σκόρδο μέχρι να χρυσίσουν. Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε και την μανέστρα ανακατεύοντας συνεχώς για 3-4 λεπτά.
5.    Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό με μία κουτάλα. Περιμένουμε να απορροφήσει τα υγρά του και μετά ρίχνουμε την επόμενη κουταλιά ζωμό. Μόλις τελειώσουμε με το ζωμό και έχει μαλακώσει η μανέστρα, προσθέτουμε τα όστρακα και τις ντομάτες. Και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
6.    Προσθέτουμε τον μαϊντανό, την φέτα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για ακόμη 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρασί με μισό ποτήρι τσίπουρο οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο γλυκάνισο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου