Σελίδες

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΕΓΧΥΣΗ

Αυτή η μέθοδος συνίσταται όταν χρησιμοποιούμε τα φύλλα ή τα άνθη του φυτού. Το έγχυμα παρασκευάζεται όπως ακριβώς το τσάι. Για ένα τυποποιημένο έγχυμα χρειαζόμαστε:
·       90 γρ (δηλαδή, 3 κουταλιές της σούπας) φρέσκα ή 30 γρ (1 κουταλιά της σούπας) ξερά, ψιλοκομμένα βότανα σε 500ml νερό όταν φτιάχνουμε ένα κατσαρολάκι, ή
·       30γρ (δηλαδή, 3 κουταλιές της σούπας) φρέσκα ή 10 γρ (1 κουταλιά της σούπας) ξερά, ψιλοκομμένα βότανα σε 150ml νερό όταν φτιάχνουμε ένα φλιτζάνι.
Βάζουμε τα βότανα σε ένα μπολ και ρίχνουμε από πάνω το νερό ακριβώς πριν αρχίσει να βράζει (το βραστό νερό διαλύει πολύτιμα πτητικά έλαια στον ατμό) και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά και το σουρώνουμε. Πρέπει να καταναλωθεί εντός 2-3 ημερών. Όταν χρησιμοποιείται ως φάρμακο μπορούμε να το πιούμε τόσο ζεστό όσο και κρύο. Όταν όμως είναι ζεστό το έγχυμα ζεσταίνει και συχνά προκαλεί εφίδρωση.
Μερικά βότανα μπορεί να έχουν πικρή γεύση. Για να την καταπολεμήσουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι ή να το συνδυάσουμε με κάποιο άλλο βότανο με ποιο ευχάριστη γεύση, φροντίζοντας τα φυτά να μην αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Τα αρωματικά βότανα (π.χ. μέντα, μέλισσα, λεβάντα, καλαμίθρα, μάραθο) μπορούν να καλύψουν την γεύση των λιγότερο άγευστων βοτάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου