Σελίδες

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Αν μαζεύεται και καλλιεργείτε μόνοι σας τα βότανα σας θα μπορείτε να εξασφαλίσετε την ποιότητα των φυτών σας, η οποία είναι πολύ σημαντική. Όταν χρησιμοποιείτε φρέσκα φυτά για βοτανοφάρμακα, διαλέγετε τέλεια φύλλα, καθαρά και χωρίς λεκέδες, στην περίοδο της ακμής του, γιατί τότε έχουν περισσότερα δραστικά συστατικά. Γενικά, η καλύτερη εποχή
·       Για τα φύλλα: λίγο πριν ανοίξουν τα λουλούδια τους (τα μεγάλα φύλλα μπορείτε να τα μαζεύετε ένα ένα για να τα αποξηράνετε, ενώ τα μικρότερα είναι καλύτερο να μένουν πάνω στο κοτσάνι τους)
·       Για τα άνθη: μόλις ανοίξουν
·       Για τους καρπούς: μόλις ωριμάσουν – αλλά προτού μαλακώσουν πάρα πολύ και δεν μπορούν να αποξηρανθούν
·       Για τις ρίζες: το φθινόπωρο, όταν τα μέρη του φυτού που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της γης έχουν στεγνώσει (εξαίρεση αποτελούν οι ρίζες της πικραλίδας που μαζεύονται την άνοιξη)
·       Για την φλούδα: μετά την άνοιξη, όταν οι χυμοί έχουν αρχίσει να αδυνατίζουν (ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όταν μαζεύετε φλούδες, μην αφαιρείτε ποτέ ολόκληρη την φλούδα, ή μια ολόκληρη ζώνη από το δέντρο, γιατί θα το ξεράνετε. Σκουπίζετε καλά τη φλούδα, για να αφαιρέσετε τα βρύα ή τα έντομα)
Το καλύτερο είναι να μαζεύετε τα βότανα τα ηλιόλουστα πρωινά, όταν η πρωινή πάχνη έχει στεγνώσει, γιατί η υγρασία θα κάνει τα βότανα να χαλάσουν πιο γρήγορα.
Μη μαζεύετε τα βότανα που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 10–15 μέτρων από τον δρόμο γιατί θα έχουν μολυνθεί από τα καυσαέρια. Επίσης, δεν πρέπει να μαζεύετε βότανα τα οποία φυτρώνουν κοντά σε καλλιεργημένα χωράφια που έχουν ραντιστεί.
Τέλος, η ακριβής αναγνώριση των φυτών είναι ζωτικής σημασίας καθώς κάποια είναι δηλητηριώδη, και κάποια άλλα μπορεί να αποδειχτούν βλαβερά αν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου