Σελίδες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΨΩΜΙ

Υλικά:
30 γρ νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ή μέλι
περίπου 650ml νερό χλιαρό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:


  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μια λεκάνη.
  2. Διαλύουμε τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη ή το μέλι και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε, έτσι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά περίπου, να φουσκώσει.
  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό, τόσο όσο χρειάζεται ώστε το ζυμάρι μας να είναι μαλακό και εύπλαστο και να μην κολλάει στα χέρια. Εάν κολλάει μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη λίγο αλεύρι.
  4. Ζυμώνουμε με τα χέρια προς όλες τις κατευθύνσεις, με ζωηρές κινήσεις για περίπου 5-6 λεπτά.
  5. Πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα, την σκεπάζουμε με 2-3 πετσέτες κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο της κουζίνας για 1,5-2 ώρες περίπου, να φουσκώσει.
  6. Χωρίζουμε την ζύμη στα 2, ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε 2 φρατζόλες ή καρβελάκια. τοποθετούμε τα ψωμιά σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα, τα χαράζουμε με μαχαίρι και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, τουλάχιστον.
  7. Ψήνουμε τα ψωμιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά πριν τα κόψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου