Σελίδες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΖΗΤΙΑΝΟΥ

Υλικά (για 4 άτομα):
1 1/2 κιλό κοτόπουλο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2,5 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλάκι ζάχαρη
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές ξερό άσπρο κρασί
1 κουταλιά νερό
1/4 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών
2 κουταλιές λάδι
Λάδι (επιπλέον)
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας (επιπλέον)
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Ζύμη:
1 κιλό μαγειρικό αλάτι (το ένα κιλό δεν είναι τυπογραφικό λάθος, είναι για να γίνει η ζύμη σκληρή και δεν επηρεάζει τη γεύση του κοτόπουλου) 
4 φλιτζάνια αλεύρι 
1 ½ φλιτζάνι νερό


Συνταγή:
1.    Ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε βαθύ μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει σφιχτή η ζύμη (ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμη). Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει μαλακιά γιατί θα είναι δύσκολη μετά η χρήση της.
2.    Κοτόπουλο: Βάλτε στον πάγκο της κουζίνας 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο, το ένα πάνω από το άλλο και αλείψτε το επάνω με λίγο λάδι. Βάλτε το κοτόπουλο στην μέση του αλουμινόχαρτου
3.    Χοντροκόψτε τα κρεμμυδάκια, ξεφλουδίστε και κόψτε σε φέτες το τζίντζερ βάλτε σε ένα μπολ τα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, την σάλτσα σόγιας το κρασί, τα μπαχαρικά και το νερό και ανακατεύουμε καλά.
4.    Τρίβουμε το κοτόπουλο καλά γύρω γύρω με την επιπλέον σάλτσα σόγιας και με τις 2 κουταλιές λάδι ώσπου να απορροφηθούν.
5.    Τραβάμε την πέτσα του λαιμού προς τα έξω και την διπλώνουμε κάτω από το κοτόπουλο. Ομοίως διπλώνουμε και χώνουμε τις φτερούγες κάτω από το κοτόπουλο και κάτω από την πέτσα του λαιμού.
6.    Ρίχνουμε προσεχτικά το μείγμα που ετοιμάζαμε μέσα στην κοιλιά του κοτόπουλου κρατώντας το κοτόπουλο ελαφρώς ανασηκωμένο ώστε να μην χυθεί έξω η σάλτσα. Κλείνουμε το άνοιγμα με την βοήθεια οδοντογλυφίδων. Τυλίγουμε το κοτόπουλο με το αλουμινόχαρτο και το κλείνουμε καλά.
7.    Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο περίπου 1 εκατοστό, τόσο όσο να μπορεί να τυλίξει το κοτόπουλο. Το τυλίγουμε με την ζύμη και προσέχουμε να την κολλήσουμε καλά γύρω γύρω (θα βοηθήσει αν βρέξουμε τα δάχτυλά μας) φροντίζοντας να μην υπάρχουν τρύπες.
8.    Βάζουμε το κοτόπουλο σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 1 ώρα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε για 3 ώρες.
9.    Βγάζουμε το ταψί, σπάμε τη ζύμη με σφυρί και βγάζουμε το κοτόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου