Σελίδες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Υλικά (για 6-8 άτομα): 1 κιλό μελιτζάνες (φλάσκες) κομμένες σε λορίδες
:3 μέτριες πατάτες κομμένες σε λορίδες
λάδι για το τηγάνισμα


Για τον κιμά:
800γρ κιμά
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένο)
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες (ψιλοκομμένες)
1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι (τριμμένο)
Χαρίσα σε σάλτσα (προαιρετικά)


Για την Μπεσαμέλ:
6 ποτήρια γάλα
14 κουταλιές σούπας αλεύρι (ή κορν φλάουρ)
10 κουταλιές σούπας βούτυρο (κατά προτίμηση φρέσκο)
Αλάτι, λευκό πιπέρι, μοσχοκάρυδο
4 αβγά (ελαφρά χτυπημένα)


Συνταγή:
1.    Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τις κόβουμε σε σχετικά λεπτές φέτες. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε με μπόλικο νερό και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Τηγανίζουμε και τις πατάτες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
2.    Σοτάρετε σε κατσαρόλα το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει ο κιμάς
3.    Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά του κιμά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να μείνει ο κιμάς με την σάλτσα του.
4.    Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. 
           1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
        2.    Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε (με μια ξύλινη σπάτουλα ή με σύρμα) μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο.
        3.    Προσθέτουμε το γάλα με μια κοφτή κίνηση, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσέχοντας να μη σβολιάσει, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα.
        4.    Μόλις πάρει βράσει, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
        5.    Αποσύρουμε την κρέμα από την φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και την αφήνουμε να κρυώσει.
        6.    Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Η κρέμα πρέπει να είναι λεία.
5.    Σε ταψί στρώνουμε μια στρώση πατάτες, μια στώση μελτζάνες, κιμάς. Αν θέλουμε, και επαρκούν τα υλικά μας κάνουμε και δεύτερη στρώση με την ίδια σειρά.
6.    Απλώνουμε απο πάνω την μπεσαμέλ πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου