Σελίδες

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΞΥΔΑΤΟ

Τι θα χρειαστούμε:
  • Για το βράσιμο
  • ½ φλιτζάνι ξύδι
  • 2 φλιτζάνια νερο
  • 1 κ.γ κόκκοι πιπεριού
  • 1 κ.γ. κόκκοι μπαχάρι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Για το μαρινάρισμα
  • 1/3 του φλιτζανιού ξύδι
  • ½ κ.γ θυμάρι ξερό
  • ½ κ.γ ρίγανη
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • Ελαιόλαδο
  • Μαϊντανός φρέσκος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζι με το νερό, το ξύδι και τα μπαχαρικά του και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά
  2. Κόβουμε το χταπόδι κομμάτια και το αλατίζουμε αν χρειάζεται.
  3. Βάζουμε το χταπόδι σε μπολ μαζί με το ξύδι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα αρωματικά εκτός από το λάδι και τον μαϊντανό
  4. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια μέρα να ποτίσει στο ξύδι
  5. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ

Τι θα χρειαστούμε: (για 8 μερίδες)
½ κιλό μακαρονάκι κοφτό
1 ½ κιλό χταπόδι μεγάλο ή μικρά
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
¼ φλιτζανιού ξύδι
¼ φλιτζανιού λάδι
400 γραμ ντομάτες ψιλοκομμένες
1/3 φλιτζανιού κρασί άσπρο αρετσίνωτο
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βράζετε το χταπόδι σε λίγο νερό με το ξύδι και το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσει. Το σουρώνετε και το κόβετε σε κομματάκια. Κρατάτε το ζουμί.
  2. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Προσθέτετε το μπαχάρι, την καυτερή πιπερίτσα, τις ντομάτες, το κρασί και το ζουμί που βράσατε το χταπόδι. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το χταπόδι και βράζουμε 15 λεπτά ακόμα.
  3. Βράζετε στο μεταξύ τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
  4. Τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε στη πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύνετε με τη σάλτσα του χταποδιού και σερβίρετε. Πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΚΡΑΣΑΤΟ

Τι θα χρειαστούμε (για 6 άτομα):
1 κταπόδι περίπου 1 κιλό
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι κόκκους μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε το χταπόδι καλά. 
  2. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 2 φλιτζάνια νερό και 3 κουταλιές ξύδι. Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τρυφερό. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και το σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο.
  4. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει και να μελώσει η σάλτσα. Το σερβίρουμε ζεστό και αν θέλουμε το συνοδεύουμε με ένα άσπρο πιλάφι.