Σελίδες

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΠΙΤΣΑ (ΖΥΜΗ)

Υλικά:
350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ μαγιά νωπή
180 ml νερό χλιαρό
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
  2. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλυαρό νερό μαζί με την ζάχαρη και ρίχνουμε το μίγμα στο αλεύρι.
  3. Ζυμώνουμε το μίγμα με τον γάντζο του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο. Τα δουλεύουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ομοιογενή, που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του κάδου. 
  4. Αφήνουμε την ζύμη για 1 ωρα περίπου σκεπασμένη με πετσέτα σε ζεστό σημείο, για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Στη συνέχεια ζυμώνουμε πάλι με τα χέρια ή το γάντζο για λίγα λεπτά και την πλάθουμε σε μπάλα.
  6. Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη μέχρι το πάχος να είναι 1/2 - 1 εκατοστό.
  7. απλώνουμε την ζύμη στο ταψί και την αφήνουμε 1/2 ώρα να ξεκουραστεί πριν τη γαρνίρουμε με τα υλικά.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΒΕΛΟΝΕΣ ΠΛΕΞΙΜΑΤΟΣ

Από την πρώτη σου κι ολας εξόρμηση σε ένα κατάστημα με είδη πλεξίματος θα συνηδητοποιήσεις ότι υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά είδη νημάτων αλλά και βελόνες. Μπορείς να βρείς βελόνες σε διάφορα μεγέθη, κατασκεβασμένα από διάφορα υλικά, διάφορά χρώματα και τέλος διάφορα είδη βελόνας.

Μέγεθος:
Το μέγεθος μιας βελόνας είναι πολύ σημαντικό όταν πλέκεις καθώς αυτό θα καθορίσει το στύλ του πλεκτού σου. Κάθε μαλλί που αγοράζεις αναγράφει πάνω στο ταμπελάκι πιο μέγεθος βελόνας είναι το προτιμότερο για το συγκεκριμμένο νήμα. Οπότε αν θέλεις το πλεκτό σου να έχει σφιχτή πλέξει επιλέγεις το νούμερο βελόνας που σου προτείνει η ετικέτα. Αν πάλι επιθυμεις το πλεκτό σου να είναι πιο αεράτο θα πρέπει να επιλέξεις 1 με 1 1/2 νούμερο μεγαλύτερη βελόνα.

Υλικό & Χρώμα:
Μια βελόνα μπορεί να είναι κατασκευασμένη από inox, πλαστικό ή ξύλο. Οι ξύλινες θεωρούνται ότι έχουν πιο ώραια υφή αλλά είναι δύσκολο να τις βρει κανείς στην Ελλάδα. Ανάμεσα στο inox και στο πλαστικό προσωπικά προτιμό το πλαστικό. Γενικά όμως, το υλικό της βελόνας δεν παίζει κανένα ρόλο στη πλέξη. Τέλος τις βελόνες που είναι κατασκευασμένες από πλαστικό ή inox μπορείτε να τις βρείτε σε διάφορα χρώματα.

Ειδη βελόνων:
Πέρα από τις κλασσικές μακριές βελόνες υπάρχουν και άλλα είδη βελόνων τα οποία μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά είδη πλεξίματος. Οι βελόνες αυτές είναι:
  • Οι Στρογγυλές Βελόνες: Χρησιμοποιούνται για να φτιάξεις ότιδήποτε στρογγυλό, όπως σκουφάκια, κάλτσες, μπάλες,... Φυσικά μπορέις να πλέξεις και οτιδήποτε άλλο θές, όπως κασκόλ αλλά κατά την γνώμη μπου είναι λίγο πιο κουραστικό. Σε αυτού του τύπου τις βελόνες εκτός από το πάχος της βελόνας μπορείς να επιλέξεις και το μέγεθος του νήματος που ενώνει τις δυο βελόνες ανάλογα με την διάμετρο του πλεκτού σου.
  •  Οι Καλτσοβελόνες: Οι βελόνες αυτές είναι σαν τις κλασσικές μόνο που είναι πολύ μικρότερες στο μήκος και επιπλέων έχουν 2 μύτες. Η κάθε συσκευασιά περιέχει 4 ή 5 του ίδιου μεγέθους και αυτό γιατί χρησιμοποιούνται για να φτιάξεις οτιδήποτε στρογγυλό. Στην αρχή θα συσκολευτείτε να τις χρησιμοποιήσετε αλλά όταν εξοικιωθείτε με αυτές θα τις χρησιμοποιείτε σε όλα τα πλεκτά σας.

  •  Το Βελονάκι: Χρησιμοποιείτε κυρίως για μια άλλη τεχνική πλεξίματος, το βελονάκι, αλλά εδώ το χρησιμοποιούμε για να μπορέσουμε να κρύψουμε τα νήματα που περισεύουν. Έχει και αυτό διάφορα μεγέθη τα οποία εξαρτούνται με το νήμα που θα χρησιμοποιήσουμε ένω μπορούμε να βρούμε βελονάκι κατασκευασμένο από inox σε διάφορα χρώματα ή από ξύλο.
  • Οι Βοηθητικές Βελόνες: Είναιοι βελόνες που χρησιμοποιούμε για να προσθέσουμε διάφορα διακοσμιτικά σχέδια στο πλεκτό μας. Δυστυχώς δεν έχουν μεγάλη ποικιλία σε από μεγέθη άλλα όταν μάθετε να τα χρησιμοποιείτε θα τα λατρέψετε..!