Σελίδες

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΦΥΛΛΟ ΠΙΤΑΣ

Υλικά:
500 γρ αλεύρι
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό (χλυαρό)
1-1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνι, κάνουμε μια λακούβα στην μέση και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, το αλάτι και το νερό σιγά σιγά.
  2. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σχετικά σφιχτή αλλά λεία και εύπλαστη. (Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό ή αλεύρι για να πετύχουμε την ηφή που θέλουμε).
  3. Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε κάποιο ζεστό σημείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  4. Χωρίζουμε την ζύμη σε τόσα κομμάτια όσα και τα φύλλα που θέλουμε να ανοίξουμε, και τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια.
  5. Αλευρώνουμε το πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε με την βοήθεοα του πλάστη ένα ένα τα φύλλα με αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη στον πλάστη.

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ

Υλικά:
1 κιλό διάφορα χόρτα
1 ματσάκι άνηθο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
250 γρ φέτα τριμμένη
2-3 αυγά
1/2 φλιτζάνι λάδι και λάδι για το άλειμμα
λίγο γάλα
αλάτι, πιπέρι
1 δόση για φύλλο πίτας ή έτοιμο φύλλο χωριάτικο

Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Τα κόβουμε όσο πιο λεπτά μπορούμε, τα αλατίζουμε, τα στύβουμε λίγο με τα χέρια μας και τα αφήνουμε σε μεγάλο σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.
  2. Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο, ζυμώνοντας όλα τα υλικά μέχρι να πετύχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Ανοίγουμε 4-6 φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος του ταψιού.
  3. Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα, λαδωμένα ένα ένα και αφήνουμε τις άκρες να πέφτουν έξω από το ταψί.
  4. Αλατίζουμε ελαφρά τα χορταρικά, προσθέτουμε το 1/2 φλιτζάνι λάδι και την φέτα και τα ανακατεύουμε να πάνε παντού. Στρώνουμε τα χορταρικά ομοιόμορφα στο ταψί.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, και προσθέτουμε και λίγο πιπέρι. Με το πιρούνι ρίχνουμε σιγά σιγά τα αυγά στα χορταρικά, προσέχοντας να πάνε παντού.
  6. Γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν προς στα μέσα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία τα λαδώνουμε πάλι ένα ένα.
  7. Αλείφουμε την πίτα με νερό χτυπημένο λίγο λάδι, την χαράζουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει (45 λεπτά περίπου).

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΞΙΜΟ

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά υλικά τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο πλέξιμο, ωστόσο για το πρώτο σου πλεκτό θα χρειαστείς:
  • Ένα ζευγάρι βελόνες (το ιδανικό μέγεθος για να ξεκινήσεις είναι 6 ή 7)
  • Νήμα της επιλογής σου (θα σου πρότεινα κάποιο απλό, χωρίς κρόσσια ή διπλό,..) το οποίο θα πρέπει να ταιριάζει με  το μέγεθος της βελόνας που επέλεξες (καλό θα ήταν την πρώτη φορά να ζητήσεις την βοήθεια του πωλητή, μέχρι να αρχίσεις να εξοικειώνεσαι με αυτά..)
  • Βελονάκι για το κρύψιμο των νημάτων που περισσεύουν
  • Ψαλιδάκι
Αφού ολοκληρώσεις το πρώτο σου δημιούργημα μπορείς να αρχίσεις να πειραματίζεσαι με διάφορα είδη μαλλιού αλλά και με διάφορα σχέδια. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστείς:
  • Νήματα από διάφορα υλικά, χρώματα, σχέδια,..
  • Κρίκοι για το μαρκάρισμα των πόντων
  • Μετρητή σειρών
  • Μεζούρα
  • Καρφίτσες για το στερέωμα του πλεκτού
  • Παραμάνες συγκράτησης πόντων
Για τους φανατικούς του πλεξίματος:
  • Εξάρτημα για πον πον
  • Εξάρτημα για το τύλιγμα των νημάτων ή μηχανή για το τύλιγμα νήματος
  • Μετρητής πάχους βελονών (αν τις φτιάχνεις μόνος σου..)
  • Προστατευτικό για τις μύτες των βελονών
  • Μπολ για να μην μπερδεύετε το μαλλί
  • Λαστιχένια βάση για το στερέωμα του πλεκτού
 Τέλος για να αποθηκεύσεις όλα τα παραπάνω θα χρειαστείς:
  • Κασετίνα για τα μικρά εξαρτήματα
  • Θήκη για της βελόνες σου
  • Αποθηκευτικό χώρο για τα νήματα σου (κάποιο κουτί ή συρτάρι με λίγη λεβάντα μέσα).

ΠΛΕΞΙΜΟ

Η ενότητα αυτή απευθύνετε όχι μόνο σε αυτούς που ξέρουν ήδη να πλέκουν αλλά και σε αυτούς που θέλουν να μάθουν και χωρίζετε στις εξής ενότητες:

Καλή επιτυχία!!

ΠΑΓΩΤΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ

Υλικά:
1 κουτί εβαπορέ
1 κουτί ζαχαρούχο
1 κουτί εβαπορέ
Γεύση της επιλογής μας (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε για 1 ώρα και τα τρία υλικά (με την συσκευασία τους) στην κατάψυξη
  2. Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε την γεύση που επιθυμούμε σε όλο ή σε μέρος το μείγματος και χτυπάμε πάλι με το μίξερ.
  3. Το βάζουμε στην κατάψυξη για μια ώρα, στη συνέχεια το χτυπάμε πάλι με το μίξερ και μετά το αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει τελείως.

 Γεύσεις:
  • Αν το αφήσουμε σκέτο θα έχει αρκετά έντονη γεύση από γάλα οπότε αν αυτό δεν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε λίγη βανίλια.
  • Μπορείτε να λιώσετε λίγη κουβερτούρα, να προσθέσετε κομματάκια κουβερτούρας ή σοκολάτας ή εναλλακτικά λίγο κακάο.
  • Επιπλέον αν θέλετε το παγωτό σας να έχει γεύση μόκα προσθέστε λίγο νες καφέ στο μείγμα σας.
  • Αν προσθέσετε μερέντα το παγωτό θα έχει γεύση Kinder Bueno.
  • Τέλος μπορείτε να δοκιμάσετε ότι άλλο επιθυμείτε, όπως φρούτα,... και να φτιάξετε την δική σας γεύση!