Γενικές πληροφορίες:
Το βότανο αυτό ανήκει στην οικογένεια Ροδωδών και η κοινή του ονομασία είναι Ασπροζάκι ή Φωνόχορτο. Το όνομα αυτού του βοτάνου προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη αγριμόνια που
σημαίνει "καταρράκτης", γιατί πίστευαν ότι έχει ιδιαίτερες θεραπευτικές
ιδιότητες για τις παθήσεις των ματιών ενώ οι Αγγλοσάξονες το
χρησιμοποιούσαν για τα δαγκώματα από
φίδια, και πίστευαν ότι προστάτευε από τα στοιχειά και το κακό. Οι
μοναχοί το καλλιεργούσαν για την θεραπεία του στομαχόπονου και των
ανοιχτών τραυμάτων.
Περιγραφή:
Η
αγριμόνια είναι πολυετές φυτό, με λεπτό άρωμα και τριχωτά φύλλα,
διαιρεμένα στο επίπεδο του εδάφους. Είναι γνωστό και ως "καμπαναριό"
λόγω των ψηλών κορυφών του με τα ζωηρόχρωμα κίτρινα λουλούδια που
εμφανίζονται το καλοκαίρι.
Μέρη που χρησιμοποιούνται:
Κοτσάνι, φύλλα
Χρήσεις του για Υγεία:
Χρησιμοποιείται ως ελαφρύ στυπτικό, είναι αποτελεσματικό βότανο για την τόνωση του στομαχιού. Χρησιμοποιείται για
|
|
Τρίτη 15 Μαΐου 2012
ΑΓΡΙΜΟΝΙΑ
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
Για την φαρμακευτικά βότανα θα πρέπει να καταναλώνουμε συγκεκριμένες ποσότητες από κάθε παρασκεύασμα. Η τυποποιημένη συνιστώμενη δόση για τους ενήλικες (εκτός και αν αναφέρετε κάτι διαφορετικό) είναι:
Για το έγχυμα και το αφέψημα: 1 φλιτζάνι του τσαγιού 3 φορές την ημέρα
Για το βάμμα: 1 κουταλιά του γλυκού αραιωμένο σε λίγο νερό 3 φορές την ημέρα
Για το έγχυμα και το αφέψημα: 1 φλιτζάνι του τσαγιού 3 φορές την ημέρα
Για το βάμμα: 1 κουταλιά του γλυκού αραιωμένο σε λίγο νερό 3 φορές την ημέρα
Πέμπτη 3 Μαΐου 2012
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΑΡΤΑ
Υλικά:
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
120-150 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη (σε κομμάτια)
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
βούτυρο και αλεύρι για την φόρμα
Εκτέλεση:
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
120-150 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη (σε κομμάτια)
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
βούτυρο και αλεύρι για την φόρμα
Εκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε 1-1 τα υλικά.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μερικές κουταλιές παγωμένο νερό.
- Πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Τοποθετούμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα τάρτας και απλώνουμε το φύλλο μέσα σε αυτή.
- Στρώνουμε το φύλλο ώστε να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα και κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν ρολάροντας και πιέζοντας με τον πλάστη.
- Για να μην χάσει το σχήμα της κατά το ψήσιμο (ιδιαίτερα αν θέλουμε να την ψήσουμε άδεια) Τρυπάμε καλά όλη την επιφάνειά της με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια την καλύπτετε με χαρτί ψησίματος, που θα το γεμίσετε με φασόλια.
- Ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για όση ώρα απαιτεί η εκάστοτε συνταγή.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)