Σελίδες

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΥΓΡΟ ΠΛΥΣΗΣ ΜΑΤΙΩΝ

Για να το παρασκευάσουμε χρειαζόμαστε:
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα ή 2 κουταλιές του γλυκού ξερά βότανα (συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα)
  • 2 φλιτζάνια νερό
Προσθέτουμε τα βότανα στο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά και τα κατεβάζουμε από την φωτιά. Τα αφήνουμε 30 λεπτά και στη συνέχεια σουρώνουμε. Χρησιμοποιούμε το υγρό απευθείας για λουτρό ματιών, ή μουλιάζουμε βαμβάκια ή χοντρές φέτες αγγουριού στο υγρό, στραγγίζουμε όσο περισσεύει και το βάζουμε στο μάτι σαν κομπρέσα.
Για κουρασμένα, πονεμένα και ερεθισμένα μάτια: Χαμομήλι, ευφρασία, ίππουρις ή κατιφέ
Για πρησμένα μάτια: Σαμπούκος, ευφρασία ή μάραθο (σπόρο)
Για τους μαύρους κύκλους: Μέντα 
 
Προσοχή: το έγχυμα αυτό δεν φυλάσσετε, το πετάμε και φτιάχνουμε καινούργιο κάθε φορά.

ΥΓΡΑΝΤΙΚΗ ΛΟΣΙΟΝ

Την λοσιόν αυτή την χρησιμοποιούμε πρωί βράδυ. Βάζουμε μια πολύ μικρή ποσότητα στην παλάμη του ενός χεριού, τρίβουμε τα χέρια μας και μετά κάνουμε μασάζ στο πρόσωπο, προσέχοντας να μην τραβάμε το δέρμα.
Για να την παρασκευάσουμε θα χρειαστούμε:
·       2-3 πολύ μαλακά, φρέσκα βερίκοκα, κομμένα (αν χρησιμοποιήσετε ξερά, μαλακώστε τα πρώτα σε κρύο νερό επί μια ώρα και μετά σουρώστε τα και κόψτε τα)
·       1/2 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας γλυκερίνη
·       Μία πρέζα φρέσκο ή ξερό υπερικό, ψιλοκομμένο ή τριμμένο
·       Μια πρέζα φρέσκα ή ξερά άνθη κατιφέ, κομμένα σε ψίχουλα
·       1/2 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
·       1 κουταλιά της σούπας ελαφρύ ηλιέλαιο
·       6 κουταλιές της σούπας νερό (για κανονικό και ξηρό/ευαίσθητο δέρμα, αντικαταστήστε το νερό με νερό από άνθη πορτοκαλιάς. Για λιπαρό δέρμα, αντικαταστήστε το νερό με ροδόνερο).
Λιώνουμε τα βερίκοκα και τα ανακατεύουμε με το μισό φλιτζάνι γλυκερίνης (εναλλακτικά βάζουμε τα δυο υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε επί 2 λεπτά). Προσθέτουμε τα βότανα, ανακατεύουμε καλά και κοσκινίζουμε.
Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το ηλιέλαιο μέχρι να πετύχουμε μια λεία ζύμη. Προσθέτουμε αργά την υπόλοιπη γλυκερίνη και το νερό.
Ανακατεύουμε τα δυο μείγματα και μετά τα ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν βράση, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και παχύ.
Κρυώνουμε το μείγμα και το διατηρούμε στο ψυγείο για 4 μέρες.

ΑΝΤΙΡΥΤΙΔΙΚΗ ΛΟΣΙΟΝ ΑΠΟ ΠΡΙΜΟΥΛΑ

Για την παρασκευή αυτής της λοσιόν θα χρειαστείτε:
  • 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα ή 1 κουταλιά του γλυκού ξερά άνθη πρίμουλας.
Ρίχνουμε το βραστό νερό πάνω από τα βότανα, το αφήνουμε να εγχυθεί για 5 λεπτά, το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Μουλιάζουμε σε βαμβάκια το κρύο έγχυμα, στραγγίζουμε το υγρό που περισσεύει και το απλώνουμε στις γραμμές και στις ρυτίδες σαν λειαντική κομπρέσα. Το αφήνουμε 5 λεπτά και επαναλαμβάνουμε.
Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

ΚΡΕΜΑ ΝΥΧΤΟΣ ΜΕ ΛΕΒΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ

Αφήστε τις αντισηπτικές και ελαφρά δροσιστικές ιδιότητες της λεβάντας να περιποιηθούν το δέρμα που είναι επιρρεπές στους λεκέδες και στα σπυράκια, ενώ κοιμάστε. Για να την παρασκευάσετε θα χρειαστείτε:
  • 1 φλιτζάνι βραστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα ή 1 κουταλιά του γλυκού ξερά άνθη λεβάντας
  • 1 κουταλιά της σούπας σογιάλευρο
  • 8 κουταλιές της σούπας ζαφορέλαιο
  • χυμό 1/4 λεμονιού
  • 1,5 κουταλιά της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκα άνθη χαμομηλιού.
Ρίχνουμε το βραστό νερό πάνω από την λεβάντα, το αφήνουμε 2 ώρες, το σουρώνουμε και το βάζουμε σε ένα μπουκάλι. Ανακατεύουμε το σογιάλευρο με 1,5 κουταλιά της σούπας έγχυμα λεβάντας, ώσπου να γίνει λεία ζύμη και το βάζουμε σε ένα μπολ πάνω από μια σαλτσιέρα με καυτό νερό (μπεν-μαρί) και το ζεσταίνουμε. Χτυπάμε το ζαφορέλαιο ώσπου να πήξει.  Το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, το αλάτι και τα φρέσκα άνθη χαμομηλιού. Χτυπάμε το μείγμα στο μπλέντερ για λίγα λεπτά, ώσπου να γίνει κρέμα. Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το αδειάζουμε σε μικρό αεροστεγές δοχείο. Απλώνουμε μια πολύ μικρή ποσότητα το βράδυ προτού κοιμηθούμε, αφού χρησιμοποιήσουμε το καθαριστικό και το στυπτικό από βότανα. Με ένα χαρτομάντιλο βγάζουμε τυχόν περίσσευμα. 
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες.

ΥΓΡΑΝΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΑΝΘΗ ΦΛΑΜΟΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Θρέψτε το δέρμα σας καθώς κοιμάστε, μ' αυτή την πλούσια υγραντική κρέμα νυχτός από άνθη φλαμουριάς, που είναι γνωστά για το υπέροχο άρωμά τους και για την ιδιότητά τους να μαλακώνουν το δέρμα. Για να την παρασκευάσετε θα χρειαστείτε:
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα ή 1 κουταλιά του γλυκού ξερά άνθη φλαμουριάς
  • 1 φλιτζάνι βραστό νερό
  • 1/4 ώριμο, μαλακό αβοκάντο
  • 1 κουταλιά της σούπας φυσικό γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας απλή κρέμα.
Φτιάχνουμε ένα έγχυμα με τα άνθη φλαμουριάς, προσθέτοντας τα στο βραστό νερό και τα αφήνουμε 1 ώρα μέχρι να κρυώσουν, χωρίς να τα σουρώσουμε. Λιώνουμε το αβοκάντο και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι, την κρέμα και 40 ml (2 κουταλιές της σούπας) από το έγχυμα ανθών φλαμουριάς. Αδειάζουμε το μείγμα σε δοχείο και το σφραγίζουμε καλά. Με μία πολύ μικρή ποσότητα κάνουμε μασάζ στο πρόσωπο και στο λαιμό προτού κοιμηθούμε το βράδυ, ώσπου να απορροφηθεί τελείως, και το αφήνουμε όσο θα κοιμόμαστε, για περισσότερη ενυδάτωση. Ξεπλένουμε το πρόσωπό μας το πρωί μόλις ξυπνήσουμε πριν τον καθαρισμό.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
Η μέντα είναι ελαφρό στυπτικό και αντισηπτικό, και, μαζί με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του κατιφέ, δίνει ένα αποτελεσματικό τονωτικό δέρματος που θα βοηθήσει στην σύσφιξη των πόρων. Για να το παρασκευάσετε θα χρειαστείτε:
  • 1 κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη κατιφέ
  • 1 κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη μέντας
  • 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό
Βάζουμε τον κατιφέ και την μέντα στο βραστό νερό και τα αφήνουμε για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε ελαφρά το υγρό. Ενώ είναι ακόμη ζεστό, μουλιάζουμε βαμβάκια μέσα στο υγρό, στύβουμε το υγρό που περισσεύει και απλώνουμε σε καθαρό δέρμα.
Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

ΕΝΤΡΙΒΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΣΑΜΠΟΥΚΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Ιδανικό για την αναζωογόνηση του μουντού δέρματος. Χρησιμοποιήστε το 2 φορές την Εβδομάδα. Για να το παρασκευάσετε θα χρειαστείτε:
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα ή 1 κουταλιά του γλυκού ξερά άνθη σαμπούκου, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό
  • 1/2 κουταλιά της σούπας διαφανές μέλι
  • 1,5 κουταλιά του γλυκού γάλα
  • 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένα αμύγδαλα
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλό άλευρο βρόμης
  • 1 κουταλιά του γλυκού μηλόξιδο
Φτιάχνουμε ένα έγχυμα, μουλιάζοντας τα άνθη του σαμπούκου σε βραστό νερό. Μην το σουρώστε το απλώς αφήστε το μισή ώρα. Ανακατεύουμε το διαφανές μέλι, το γάλα, τα τριμμένα αμύγδαλα, το άλευρο βρόμης και το μηλόξιδο μέχρι να ανακατευτούν καλά. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας από το έγχυμα σαμπούκου.
Το διατηρούμε σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο για 4-5 μέρες.
Για να το χρησιμοποιήσουμε βάζουμε μια μικρή ποσότητα στη παλάμη του χεριού, υγράνουμε με λίγο νερό και το απλώνουμε στο καθαρισμένο δέρμα με μικρές κυκλικές κινήσεις γύρω από το λαιμό και το πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό, σκουπίζουμε απαλά το δέρμα και βάζουμε υγραντικό.

ΣΤΥΠΤΙΚΟ ΑΠΟ ΒΙΤΑΝΑ

Αυτό το στυπτικό είναι απαραίτητο για λιπαρό και προβληματικό δέρμα, όχι μόνο θα εξαφανίσει τα σπυράκια αλλά θα τονώσει και θα βελτιώσει το δέρμα του προσώπου. Για να την παρασκευή του θα χρειαστείτε:
  • μια πρέζα φρέσκα ή ξερά άνθη φασκομηλιάς
  • μια πρέζα φρέσκα ή ξερά άνθη κατιφέ
  • 75 ml βραστό νερό
  • αποσταγμένη αμαμηλίδα σε ίσα μέρη με το έγχυμα φασκομηλιάς και κατιφέ
Προσθέτουμε τα βότανα στο βραστό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν επί 30 λεπτά. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Τέλος προσθέτουμε την αμαμηλίδα. Το απλώνουμε στο πρόσωπο με βαμβάκι μετά τον καθαρισμό.
Διατηρείται στο ψυγείο για 4 μέρες.

ΤΟΝΩΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Ένα τονωτικό, με υπέροχο άρωμα το οποίο ξυπνάει το κουρασμένο δέρμα, κάνοντας το σφιχτό και δροσερό. Χρησιμοποιήστε το κατευθείαν από το ψυγείο, μόλις ξυπνήσετε το πρωί, για να ενεργοποιήσετε την κυκλοφορία. Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε:
  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο ή 1 κουταλιά της σούπας ξερό δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 500 ml καυτό νερό
  • 4 κουταλιές του γλυκού οινόπνευμα 37,5 βαθμούς, (π.χ. τζιν ή βότκα).
Βάζουμε το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο στο καυτό νερό, σκεπάζουμε, και αφήνουμε να σιγοβράζει επί 10 λεπτά. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να μουλιάσει επί μία ώρα. Το σουρώνουμε και όταν γίνει δροσερό, προσθέτουμε το τζιν ή την βότκα. Το αδειάζουμε σε ένα μπουκάλι, το κουνάμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείτε στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
Το βάζουμε με βαμβάκι μετά τον καθαρισμό.

ΑΤΜΟΣ ΓΙΑ ΒΑΘΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

Μετά τον καθαρισμό του προσώπου, ο ατμός θα βοηθήσει στο να ανοίξουν οι πόροι και να απαλλαγεί το δέρμα από της ακαθαρσίες. επιπλέον, χαλαρώνει τους μυς του προσώπου και κάνει το δέρμα πιο δεκτικό για περαιτέρω περιποίηση, όπως για παράδειγμα για μια μάσκα προσώπου. 
Προσοχή: Μην εφαρμόζετε αυτή την μέθοδο αν οι φλέβες σας σπάνε εύκολα, και προστατεύετε πάντα την περιοχή γύρω από τα μάτια βάζοντας ένα λεπτό στρώμα υγραντικό.

Για να κάνετε το ατμό βάλτε σε μια λεκάνη 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα ή 1 κουταλιά του γλυκού ξερά βότανα της  επιλογής σας, ανάλογα και με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας, και προσθέστε βραστό νερό. Βάλτε το πρόσωπό σας πάνω από την λεκάνη και σκεπάστε το κεφάλι σας και την λεκάνη με μία πετσέτα ούτως ώστε να παγιδεύσετε τον ατμό και μείνετε έτσι για περίπου 5 λεπτά. Για καλύτερα αποτελέσματα αχνίζετε πάντα το πρόσωπο σας πριν βάλετε μάσκα, αλλιώς μετά από το άχνισμα υγράνετε το πρόσωπό σας.
Τα βότανα που προτείνονται είναι τα παρακάτω:

ΣΥΝΙΣΤΟΜΕΝΑ ΒΟΤΑΝΑ:
ΒΑΘΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ:
Χαμομήλι
Μάραθο
Τσουκνίδα
Τίλιο

ΩΡΙΜΟ, ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ:
Πικραλίδα
Σαμπούκος
Λεβάντα

 
 
 
ΞΗΡΟ/ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ:
Αλχημίλλη
Αλθαία
Μαϊντανός


ΜΠΙΜΠΙΚΙΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑ:
Άρκτιο
Βαλεριάνα
Χαμομήλι
Ινούλη
Μέλισσα
Τίλιο

 
 
 
 
 
ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ:
Γεράνι
Κοντυλόχορτο
Φασκόμηλο
Αχίλλεια

ΑΠΟΛΕΠΙΣΤΙΚΟ

Η απολέπιση είναι μια μέθοδος για να γίνει λείο το δέρμα σας, καθώς αφαιρεί απαλά τα νεκρά κύτταρα, που συγκεντρώνονται στην επιφάνεια του δέρματος και βοηθάει στη διέγερση της παραγωγής νέων κυττάρων. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να βελτιώνεται η υφή του δέρματος, το οποίο γίνεται λείο και απαλό. 
 
Για να φτιάξουμε ένα απολεπιστικό από βότανα, απλώς ανακατεύουμε λίγη μέτρια βρόμη με λίγο από το έγχυμα βοτάνου που προτιμάμε (σύμφωνα και με τον παρακάτω πίνακα), προκειμένου να φτιάξουμε μια ζύμη. Στη συνέχεια τρίβουμε την ζύμη στο πρόσωπό μας, με μικρές κυκλικές κινήσεις.
 
 Συνιστώμενα βότανα
Κανονική Επιδερμίδα
Λιπαρή Επιδερμίδα
Ξηρή Επιδερμίδα
Ευαίσθητο, Ώριμο, Γερασμένο Δέρμα
Αλχημίλλη
Κοντυλόχορτο
Μάραθο
Τίλιο
Τσουκνίδα
Υπερικό
 Φουμαρία
Αλθαία
Καλεντούλα 
Σαμπούκος
Στελλαρία 
Φασκόμηλο 

Λεβάντα
 Πικραλίδα 
Σαμπούκο
 
 ΠΡΟΣΟΧΗ: Την διαδικασία αυτή μπορούμε να την επαναλαμβάνουμε 1 φορά την εβδομάδα (όχι συχνότερα). 
Προσοχή, η απολέπιση δεν συνιστάται για πολύ ευαίσθητα δέρματα γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΗ/ΕΥΑΣΙΘΗΤΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

Για να την παρασκευάσετε θα χρειαστείτε:
  • 1 φέτα φρέσκο, μαλακό ανανά
  • 1/4 φλιτζανιού γλυκερίνη
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού φρέσκια ή ξερή αλθαία 
  • καολίνη
Υγροποιήστε ή λιώστε τον ανανά με την γλυκερίνη και προσθέστε την αλθαία. Αν χρησιμοποιήσετε ρίζα Αλθαίας, βράστε την πρώτα επί 5-10 λεπτά, σπάστε την, για να βγάλει μια ουσία σαν ζελέ, και προσθέστε αυτή την ουσία. Ανακατέψτε με καολίνη (πέτρωμα), ώσπου να γίνει ζύμη. 
Χρησιμοποιήστε την και φυλάξτε την στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

ΜΑΣΚΑ ΑΠΟ ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΕΣ

Για να την παρασκευάσετε θα χρειαστείτε:
  • 3/4 φλιτζανιού γλυκερίνη 
  • 1 φέτα μαλακό, φρέσκο ανανά
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλχημίλλη, άνθη φλαμουριάς, τσουκνίδα (ξερή) και μέντα
  • καολίνη (πέτρωμα)
Υγροποιούμε ή λιώνουμε τον ανανά με την γλυκερίνη. Προσθέτουμε τα βότανα, και ανακατεύουμε, για να γίνει ζύμη, με καολίνη (πέτρωμα) σε αναλογία ένα μέρος του μείγματος προς πέντε μέρη καολίνης. Απλώνουμε απαλά στο πρόσωπο και στο λαιμό αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια. Αφήνουμε την μάσκα για 15 λεπτά και την αφαιρούμε με χλιαρό νερό. Φυλάσσεται στο ψυγείο για τρεις μέρες και η ποσότητα είναι αρκετή για 2-3 χρήσεις.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

Υλικά:
500 γρ πλιγούρι ή κους κους
400 ml νερό (ζεστό)
3 ντομάτες (κομμένες σε κυβάκια)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα σε ροδέλες)
1/2 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1/2 αγγούρι (κομμένο σε κυβάκια)
2 πράσινες πιπεριές (κομμένες σε μικρά κυβάκια)
2 κόκκινες πιπεριές (κομμένες σε μικρά κυβάκια)
χυμό από λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε το πλιγούρι σε βαθύ σκεύος και ρίχνουμε το ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το πλιγούρι να φουσκώσει και να απορροφήσει το νερό.
  2. Αδειάζουμε το πλιγούρι στη σαλατιέρα και προσθέτουμε τα λαχανικά. Τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Μπορούμε να γαρνίρουμε την σαλάτα με ελιές και χοντροκομμένα φύλλα δυόσμου.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΤΟΝΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΣΑΜΠΟΥΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΛΜΕΝΕΣ ΦΛΕΒΕΣ

Για αυτό το παρασκεύασμα θα χρειαστείτε:
  • 1 φλιτζάνι βραστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα ή 1 κουταλιά του γλυκού ξερά άνθη σαμπούκου
Ρίχνουμε το νερό πάνω από τα άνθη και τα αφήνουμε να εγχυθούν για 1-2 ώρες. Σουρώνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Χρησιμοποιούμε την λοσιόν πρωί-βράδυ.

ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΠΙΚΡΑΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΚΙΔΕΣ

Το λάδι από πικραλίδα θα ξεθωριάσει με φυσικό τρόπο τις επίμονες φακίδες, τις καφέ κηλίδες και τις ελιές. Για να το παρασκευάσετε θα χρειαστείτε:
  • 4 μέτρια φύλλα πικραλίδας
  • 5 κουταλιές της σούπας καστορέλαιο
Πλένουμε και κόβουμε τα φύλλα της πικραλίδας, και τα βάζουμε σε τηγανάκι με το καστορέλαιο. Ζεσταίνουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να εγχυθούν επί 3 ώρες. Σουρώνουμε, εμφιαλώνουμε και του βάζουμε ετικέτα. Για να το χρησιμοποιήσουμε. απλώνουμε απαλά μια πολύ μικρή ποσότητα λαδιού στο δέρμα κάθε μέρα.
Διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΨΩΜΙ

Υλικά:
30 γρ νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ή μέλι
περίπου 650ml νερό χλιαρό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:


  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μια λεκάνη.
  2. Διαλύουμε τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη ή το μέλι και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε, έτσι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά περίπου, να φουσκώσει.
  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό, τόσο όσο χρειάζεται ώστε το ζυμάρι μας να είναι μαλακό και εύπλαστο και να μην κολλάει στα χέρια. Εάν κολλάει μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη λίγο αλεύρι.
  4. Ζυμώνουμε με τα χέρια προς όλες τις κατευθύνσεις, με ζωηρές κινήσεις για περίπου 5-6 λεπτά.
  5. Πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα, την σκεπάζουμε με 2-3 πετσέτες κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο της κουζίνας για 1,5-2 ώρες περίπου, να φουσκώσει.
  6. Χωρίζουμε την ζύμη στα 2, ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε 2 φρατζόλες ή καρβελάκια. τοποθετούμε τα ψωμιά σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα, τα χαράζουμε με μαχαίρι και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, τουλάχιστον.
  7. Ψήνουμε τα ψωμιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά πριν τα κόψουμε.

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

Υλικά (για 6 άτομα):
1,5 κιλό ψάρια κατάλληλα για σούπα
2 καρότα
3 πατάτες
2 κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι
2 κλαδάκια σέλινο
1 φύλλο δάφνης
2 κρόκους αβγών
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
χυμό από 1-2 λεμόνια
αλάτι πιπέρι
 
Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα ρίχνουμε ολόκληρα ή κομμένα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Όταν βράσουν τα βγάζουμεμε τρυπητή κουτάλα και τα διατυρούμε ζεστά.
  2. Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  3. Προσθέουμε τα ψάρια στο ζωμό λαχανικών και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10-20 λεπτά, ανάλογα με το ψάρι. Αν ο ζωμός δεν φτάνει για να σκεπάσει τα ψάρια προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Όταν βράσουν τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
  4. Περνάμε την σούπα από σήτα, προκειμένου να αφαιρέσουμε τυχόν κόκκαλα, δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο και την ξαναβάζουμε στην φωτιά να πάρει βράση.
  5. Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιου και το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό, χτυπώντας διαρκώς. Παίρνουμε με την κουτάλα ζωμό και την προσθέτουμε στο αβγολέμονο, ανακατεύοντας επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές.
  6. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το αβγολέμονο ανακατεύοντας. Την ξαναβάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σούπα, χωρίς όμως να την αφήσουμε να πάρει βράση, γιατί θα κόψει.

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΓΙΑΧΝΙ

Υλικά (για 4-5 άτομα):
1 κιλό φασολάκια
4-5 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια καν κασέ
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
2-3 πατάτες
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
 
Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε τα φασολάκια, κόβοντας τις δύο άκρες και αφαιρώντας τυχόν κλωστές. Αν είναι πολύ μεγάλα, μπορούμε να τα κόψουμε στα 2 ή στα 3. Τα πλένουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια
  3. Ζεσταίουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο νερό και το υπόλοιπο ελαίολαδο και μόλις πάρουν βράσει ρίχνπουμε τα φασολάκια και τις πατάτες.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια. Δέκα λεπτά περίπου πριν τα κατεβάσουμε προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΖΗΤΙΑΝΟΥ

Υλικά (για 4 άτομα):
1 1/2 κιλό κοτόπουλο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2,5 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλάκι ζάχαρη
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές ξερό άσπρο κρασί
1 κουταλιά νερό
1/4 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών
2 κουταλιές λάδι
Λάδι (επιπλέον)
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας (επιπλέον)
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Ζύμη:
1 κιλό μαγειρικό αλάτι (το ένα κιλό δεν είναι τυπογραφικό λάθος, είναι για να γίνει η ζύμη σκληρή και δεν επηρεάζει τη γεύση του κοτόπουλου) 
4 φλιτζάνια αλεύρι 
1 ½ φλιτζάνι νερό


Συνταγή:
1.    Ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε βαθύ μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει σφιχτή η ζύμη (ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμη). Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει μαλακιά γιατί θα είναι δύσκολη μετά η χρήση της.
2.    Κοτόπουλο: Βάλτε στον πάγκο της κουζίνας 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο, το ένα πάνω από το άλλο και αλείψτε το επάνω με λίγο λάδι. Βάλτε το κοτόπουλο στην μέση του αλουμινόχαρτου
3.    Χοντροκόψτε τα κρεμμυδάκια, ξεφλουδίστε και κόψτε σε φέτες το τζίντζερ βάλτε σε ένα μπολ τα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, την σάλτσα σόγιας το κρασί, τα μπαχαρικά και το νερό και ανακατεύουμε καλά.
4.    Τρίβουμε το κοτόπουλο καλά γύρω γύρω με την επιπλέον σάλτσα σόγιας και με τις 2 κουταλιές λάδι ώσπου να απορροφηθούν.
5.    Τραβάμε την πέτσα του λαιμού προς τα έξω και την διπλώνουμε κάτω από το κοτόπουλο. Ομοίως διπλώνουμε και χώνουμε τις φτερούγες κάτω από το κοτόπουλο και κάτω από την πέτσα του λαιμού.
6.    Ρίχνουμε προσεχτικά το μείγμα που ετοιμάζαμε μέσα στην κοιλιά του κοτόπουλου κρατώντας το κοτόπουλο ελαφρώς ανασηκωμένο ώστε να μην χυθεί έξω η σάλτσα. Κλείνουμε το άνοιγμα με την βοήθεια οδοντογλυφίδων. Τυλίγουμε το κοτόπουλο με το αλουμινόχαρτο και το κλείνουμε καλά.
7.    Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο περίπου 1 εκατοστό, τόσο όσο να μπορεί να τυλίξει το κοτόπουλο. Το τυλίγουμε με την ζύμη και προσέχουμε να την κολλήσουμε καλά γύρω γύρω (θα βοηθήσει αν βρέξουμε τα δάχτυλά μας) φροντίζοντας να μην υπάρχουν τρύπες.
8.    Βάζουμε το κοτόπουλο σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 1 ώρα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε για 3 ώρες.
9.    Βγάζουμε το ταψί, σπάμε τη ζύμη με σφυρί και βγάζουμε το κοτόπουλο.

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ

Υλικά (για 4 άτομα):
250 γρ ταλιατέλες
400 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ καπνιστός σολομός
λίγο μπρικ (προαιρετικά)

άνηθος (προαιρετικά)
λευκό πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε της ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση, την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον σολομό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
  3. Αφήνουμε λίγο την σάλτσα να κρυώσει και προσθέτουμε το μπρικ και το πιπέρι. (Αν βάλουμε μπρικ δεν χρειάζεται αλάτι η σάλτσα, αλλιώς θα πρέπει να προσθέσουμε λίγο).
  4. Περιχύνουμε με αυτό τα μακαρόνια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ

Υλικά:
½  κιλά φρέσκο σπανάκι
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια  (ψιλοκομμένα)
1 φλιτζανάκι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι, λεμόνι 

Συνταγή:
1.    Καθαρίζουμε το σπανάκι και κρατάμε μόνο τα πράσινα φύλλα. Το ζεματάμε σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά.
2.    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
3.    Προσθέτουμε τον άνηθο και το σπανάκι. Τα σοτάρουμε λίγο και σβήνουμε με κρασί. Αφού εξατμιστεί το κρασί, βάζουμε νερό, αλάτι και πιπέρι.
4.    Όταν το φαγητό πάρει μια βράση, προσθέτουμε και το ρύζι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
5.  Σερβίρουμε και προσθέτουμε στο κάθε πιάτο λεμόνι.

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

Υλικά (για ταψί 35x40 εκ.):
500 γρ φύλλο κρούστας
1,5 κιλό σπανάκι
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
350 γρ φέτα (τριμμένη)
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
2 αβγά
αλάτι, πιπέρι
 
Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι με άφθονο νερό. Το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε στο σουρωτήρι. πασπαλίζουμε με αλάτι και το στύβουμε με τα χέρια μας, προκειμένου να βγάλει τα υγρά του και να μαραθεί.
  2. Ρίχνουμε το σπανάκι σε βαθιά λεκάνι ή μπολ και προσθένουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, την φέτα, λίγο λάδι και τα αβγά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το μείγμα.
  3. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδωμένα ένα-ένα. Από πάνω απλώνουμε το μείγμα  με το σπανάκι, στρώνοντάς το με το κουτάλι για να πάει παντού. Σκεπάζουμε το μείγμα με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και αυτά ένα-ένα.
  4. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνειά της με λίγο λάδι ακόμη.
  5. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Υλικά:
500 γρ σπαγγέτι
400 γρ σπανάκι
Ελαιόλαδο ή βούτυρο
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 μικρές πιπερίτσες τσίλι (ψιλοκομμένες)
Κεφαλοτύρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή:
1.    Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι.
2.    Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο και τα διατηρούμε ζεστά.
3.    Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο (ανάλογα με το τι βάλλαμε στα μακαρόνια) σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε και το σπανάκι με τις πιπερίτσες.
4.    Βάζουμε τα ζυμαρικά σε μια βαθιά λεκάνη και περιχύνουμε με το μείγμα σπανακιού. Προσθέτουμε το τυρί και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε
5.    Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.

ΣΟΥΦΛΕ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια τύπου πέννες (ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας)
250γρ τυρί Γκούντα (τριμμένη)
250γρ τυρί Παρμεζάνα (τριμμένη)
 250γρ Φέτα (τριμμένη)
500γρ κρέμα γάλακτος
Μπέικον ψιλοκομμένο
1 παριζάκι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
Αλάτι, λευκό πιπέρι

Συνταγή:
1.     Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό για τον μισό χρόνο από αυτό που χρειάζονται, ίσα ίσα μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ
2.     Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να βεβαιωθούμε ότι πήγαν όλα τα υλικά παντού. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα τυριά, αλλαντικά ή επιπλέον κρέμα γάλακτος ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός.
3.     Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 200ο – 250ο C μέχρι να ροδίσει.

ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Υλικά: 3 ποτήρια γάλα
7 κουταλιές σούπας αλεύρι (ή κορν φλάουρ)
5 κουταλιές σούπας βούτυρο (κατά προτίμηση φρέσκο)
Αλάτι, λευκό πιπέρι, μοσχοκάρυδο
2 αβγά (ελαφρά χτυπημένα)

Συνταγή:
1.    Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
2.    Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε (με μια ξύλινη σπάτουλα ή με σύρμα) μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο.
3.    Προσθέτουμε το γάλα με μια κοφτή κίνηση, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσέχοντας να μη σβολιάσει, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα.
4.    Μόλις πάρει βράσει, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
5.    Αποσύρουμε την κρέμα από την φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και την αφήνουμε να κρυώσει.
6.    Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Η κρέμα πρέπει να είναι λεία.

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Υλικά (για 6-8 άτομα): 1 κιλό μελιτζάνες (φλάσκες) κομμένες σε λορίδες
:3 μέτριες πατάτες κομμένες σε λορίδες
λάδι για το τηγάνισμα


Για τον κιμά:
800γρ κιμά
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένο)
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες (ψιλοκομμένες)
1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι (τριμμένο)
Χαρίσα σε σάλτσα (προαιρετικά)


Για την Μπεσαμέλ:
6 ποτήρια γάλα
14 κουταλιές σούπας αλεύρι (ή κορν φλάουρ)
10 κουταλιές σούπας βούτυρο (κατά προτίμηση φρέσκο)
Αλάτι, λευκό πιπέρι, μοσχοκάρυδο
4 αβγά (ελαφρά χτυπημένα)


Συνταγή:
1.    Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τις κόβουμε σε σχετικά λεπτές φέτες. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε με μπόλικο νερό και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Τηγανίζουμε και τις πατάτες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
2.    Σοτάρετε σε κατσαρόλα το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει ο κιμάς
3.    Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά του κιμά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να μείνει ο κιμάς με την σάλτσα του.
4.    Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. 
           1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
        2.    Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε (με μια ξύλινη σπάτουλα ή με σύρμα) μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο.
        3.    Προσθέτουμε το γάλα με μια κοφτή κίνηση, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσέχοντας να μη σβολιάσει, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα.
        4.    Μόλις πάρει βράσει, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
        5.    Αποσύρουμε την κρέμα από την φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και την αφήνουμε να κρυώσει.
        6.    Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Η κρέμα πρέπει να είναι λεία.
5.    Σε ταψί στρώνουμε μια στρώση πατάτες, μια στώση μελτζάνες, κιμάς. Αν θέλουμε, και επαρκούν τα υλικά μας κάνουμε και δεύτερη στρώση με την ίδια σειρά.
6.    Απλώνουμε απο πάνω την μπεσαμέλ πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΤΥΛΙΧΤΟ ΣΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Υλικά:
1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος κομμένο σε μπουκίτσες
5 μελιτζάνες φλασκές
2 κρεμμύδια τριμένα
5 ντομάτες τριμμένες
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
1 ποτηράκι του κρασιού γλυκό κρασί
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
ροζ και πράσινους κόκκους πιπέρι
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
λάδι για το τηγάνισμα
 
Εκτέλεση:
  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μισή ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Τις ξεπλένουμε καλά και τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Στη συνέχεια τις τηγανίζουμε.
  2. Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και στη συνέχεια τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.
  3. Προσθέτουμε το κρέας και λίγο νερό, και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά.
  4. Όταν το κρέας τραβήξει όλο το νερό προσθέτουμε τη ντομάτα, το πελτέ, το κρασί, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι, και την πάπρικα και τα αφήνουμε να βράσουν για 1,5 ώρα περίπου.
  5. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  6. Πέρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια κρέατος και τα τυλίγουμε σε 1-2 φέτες μελιτζάνας και καρφιτσώνουμε με οδοντογλυφίδες τις άκρες.
  7. Βάζουμε τα ρολάκια σε μια γάστρα και από πάνω και ανάμεσα ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα στην οποία μαγειρέψαμε το κρέας και τους κόκους πιπεριού και το βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.

ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά:
500 γρ μοσχαράκι
3 πατάτες
4-5 κολοκυθάκια
2 καρότα
2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
Λίγο πεπονάκι ή μανέστρα ψιλή (ή οποιοδήποτε άλλο ρύζι της επιλογής σας), προαιρετικά
2 ξυλάκια κανέλα
Σέλινο, πάπρικα, χαρίσα
Αλάτι, πιπέρι, λάδι

Συνταγή:
1.    Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνουμε το μοσχαράκι, κομμένο σε μπουκίτσες, για 5-10 λεπτά, ξαφρίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
2.    Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το μοσχάρι και λίγο λάδι.
3.    Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αφήνουμε να βράσει.
4.    Κανένα δεκάλεπτο πριν είναι έτοιμο το κρέας προσθέτουμε το ρύζι. Αν τυχόν κάποια λαχανικά είναι έτοιμα μπορούμε να τα αφαιρέσουμε.

Αν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά μας, αφού τα βράσουμε, και κάνουμε την σούπα πιο παχύρευστη, οπότε σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να παραλείψουμε το ρύζι.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ

Υλικά (για 6 άτομα):
1 κιλό φρέσκα κολοκυθάκια
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
3 αβγά
250 γρ φέτα (τριμμένη)
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
 
Εκτέλεση:
  • Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζουμε και τα τρίβουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη ή στο μύλο των λαχανικών. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα στύβουμε καλά να βάλουν τα υγρά τους.
  • Τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το αλεύρι, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, τη φέτα, και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα. Η ζύμη θα πρέπει να μοιάζει με πυχτό χυλό, γι' αυτό αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε κλίγο ακόμη γάλα ή αλεύρι.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί, κατά προτίμηση αντικολλητικό, και περιχύνουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 βαθμούς, για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΠΑΓΩΤΟ


Υλικα: 
2 κιλά παγωτό βανίλια
αλεύρι
λάδι για φριτέζα
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1/4 φλιτζανιού γάλα
φρυγανιά τριμμένη
σιρόπι της επιλογής σας


Συνταγη:
Προσοχή όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι πολύ κρύα όσο ετοιμάζουμε αυτή τη συνταγή, και το παγωτό εντελώς σκληρό από την κατάψυξη.
Πριν αρχίσετε βάλτε ένα μεταλικό δίσκο στη κατάψυξη και αφήστε τον να κρυώσει πολύ καλά.
1. Με ειδικό εργαλείο παγωτού φτιάχνουμε αμέσως τις μπάλες και τις βάζουμε στον παγωμένο δίσκο. Βάζουμε τον δίσκο πάλι στην κατάψυξη και το αφήνουμε μέχρι να παγώσει εντελώς το παγωτό.
2. Ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα. Βάζουμε σε ξεχωριστά πιάτα το αλεύρι και την φρυγανιά.
3. Δουλεύοντας πολύ γρήγορα, πέρνουμε 1-2 μπάλες από την κατάψυξη, τις βουτάμε στο αυγό με το γάλα και τις καλύπτουμε με φρυγανιά. Τις βάζουμε αμέσως μέσα στο δίσκο στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το υπόλοιπο παγωτό. Τις αφήνουμε μέσα στην κατάψυξη μέχρι να γίνει σφιχτή η ζύμη.
4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μόνο που τώρα τα περνάμε και απο το αλεύρι και τις βάζουμε ξανά στην κατάψυξη. Μπορούμε να τις αφήσουμε εκεί αρκετές μέρες ώσπου να τις σερβίρουμε.
5. Ζεστένουμε πολύ καλά μπόλικο λάδι και ρίχνουμε 2 μπάλες και τις τυγανίζουμε για 30 δευτερόλεπτα ώσπου να ροδίσουν γύρω γύρω.
6. Στραγγίζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε αμέσως με το σιρόπι.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ

Υλικά:
500γρ Φαρίν απ
250γρ βούτυρο
250γρ γάλα + 6 κουταλιές της σούπας
1 βανίλια
4 αυγά
400γρ ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας κακάο


Συνταγή:
1.    Χτυπάμε το βούτυρο 2-3 λεπτά.
2.    Προσθέτουμε διαδοχικά τη ζάχαρη, ένα-ένα τα αυγά, τη βανίλια, το γάλα, το κακάο και το φαρίν-απ.
3.    Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι φόρμα.
4.    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200ο C για 1 ώρα περίπου.

ΜΠΙΣΚΟΤΟΓΛΥΚΟ

Υλικά:
2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
500γρ κουβερτούρα
5 κοφτές κουταλιές της σούπας Lurpak
1 φλ. του τσαγιού ζάχαρη άχνη
6 αυγά
λίγο αλάτι
½ ποτήρι γάλα (χλιαρό)
6 κουταλιές της σούπας τεντούρα (ή κονιάκ)
τρούφα ή τριμμένο μπισκότο για το πασπάλισμα

Συνταγή:
1.    Λιώνουμε την σοκολάτα με το βούτυρο και 3 κουταλιές νερό.
2.    Το βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους ελαφριά χτυπημένους, την ζάχαρη άχνη και 3 κουταλιές τεντούρα.
3.    Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να γίνει πηχτή μαρέγκα και τα ρίχνουμε στη σοκολάτα.
4.    Στρώνουμε σε ένα πυρέξ μία στρώση μπισκότα βρεγμένα στο γάλα με την υπόλοιπη τεντούρα μία στρώση σοκολάτα εναλλάξ μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
5. Πασπαλίζουμε με την τρούφα και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά η κρέμα.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ


Υλικά:
470 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
175 γρ ζάχαρη
3 αυγά
650 γρ αλεύρι (κοσκινισμένο)

Συνταγή:
1.    Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα.
2.    Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το αλεύρι.
3.    Πλάθουμε πρώτα λίγο την ζύμη και μετά πάνω σε μια λαδόκολλα φτιάχνουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε.
4.    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 160-170ο C για 20 λεπτά περίπου και όταν κρυώσουν τα αφαιρούμε από την λαδόκολλα.

Παραλλαγές:
·       Μπορούμε αν θέλουμε να τα κάνουμε σοκολατένια αντικαθιστώντας 50 γρ αλεύρι με 50 γρ κακάο
·       Μπορούμε αν θέλουμε να τα κολλήσουμε αν 2 με μαρμελάδα της αρεσκείας μας
·       Μπορούμε επίσης να τα βουτήξουμε μέχρι την μέση σε σοκολάτα ή να βάλουμε λίγη μαρμελάδα (ή αμύγδαλο) στο κέντρο τους.

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

Υλικά:
5 ποτήρια μούστο (κομμένο)
1 ποτήρι σταρένιο αλεύρι
Κανέλα, τριμμένα καρύδια, σουσάμι καβουρδισμένο (για πασπάλισμα)
 
Εκτέλεση:
  1. Βράζουμε 3 ποτήρια μούστο.
  2. Διαλύουμε τον υπόλοιπο μούστο με το αλεύρι και το προσθέτουμε στο καυτό μούστο, λίγο πριν αρχίσει να βράζει.
  3. Ανακατεύουμε γρήγορα το μείγμα μ το σύρμα των αυγών, και μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες το αδειάζουμε σε μπολάκια και το αφήνουμε να κρυώσει
  4. Αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω, όσο ακόμη είναι ζεστό, κανέλα, καρύδια ή σουσάμι.

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Υλικά:
200 γρ Βιτάμ
3 φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη
Μπόλικη κανέλα
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
3 μήλα (κομμένα σε ροδέλες)
Καρύδια
5 αυγά
4 φλιτζάνια του καφέ Φαριν-απ
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα

Συνταγή:
1.    Βάζουμε σε ένα ταψάκι το βούτυρο, τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη, την κανέλα και το κονιάκ και τα βάζουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
2.    Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι λίγο το μείγμα για να πάνε παντού τα υλικά, και βάζουμε από πάνω μία στρώση μήλα και στα κενά βάζουμε καρύδια.
3.    Χτυπάμε στο μίξερ τα υπόλοιπα υλικά (δηλαδή 5 αυγά, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 4 φλιτζάνια Φαριν-απ και 1 φλιτζάνι γάλα) και ρίχνω το μείγμα πάνω από το μήλα.
4.    Το ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου.
5.    Μόλις κρυώσει αναποδογυρίζω την πίτα πάνω σε μία πιατέλα.

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΚΡΕΠΕΣ

Υλικά (για 6-8 μέτριες κρέπες):
125 γρ αλεύρι
250 ml γάλα
2 αβγά
25 γρ βούτυρο (λιωμένο)
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
 
Εκτέλεση:
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε βαθύ μπολ, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αβγά.
  2. Ανακατεύουμε το μείγμα με τον μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υλικά και να φτιάξουμε ένα λείο και ομοιογενή χυλό, χωρίς σβόλους. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  3. Βουτυρώνουμε ένα μικρό τηγάνι, τη βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί και με μία κουτάρα ρίχνουμε λίγο από τον χυλό, γυρίζοντας το σκεύος ούτως ώστε να πάει παντού και να γίνει η κρέπα στρογγυλή και ισοπαχής.
  4. Περιμένουμε λίγο να ψηθεί η κάτω πλευρά και στη συνέχεια την γυρίζουμε από την άλλη με την βοήθεια μιας σπάτουλας ή πετώντας την στον αέρα, και την ψύνουμε και από την άλλη.

ΖΕΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Υλικά:
2 κόκκινες, 2 πράσινες, 2 κέρατο πιπεριές κομμένες σε χοντρά κομμάτια)
4 φρέσκα κρεμυδάκια (ψιλικομμένα)
2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
μαύρες σταφίδες
1,5 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
 
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με λίγο νερό για να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σταφίδες και τις αφήνουμε μέχρι να τραβήξουν το νερό
  3. Προσθέτουμε το λάδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το σκόρδο. Τα αφήνουμε να σωταριστούν καλά.
  4. Διαλύουμε τον πελτέ σε 1 φλιτζάνι νερό και το ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας διαρκώς. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό
  5. Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.