Σελίδες

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Υλικά:
600 γρ βούτυρο γάλακτος
250 γρ αμύγδαλα, ψημένα, ανάλατα (χοντροκομμένα)
1/2 κουταλάκι του γλυκού Μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
220 γρ ζάχαρη άχνη
50 γρ κονιάκ
1.200 γρ αλεύρι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη για 20-25 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την βανίλια σταδιακά.
  3. Μόλις ομοιογενοποιηθούν τα υλικά ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.
  4. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες καλά και αρχίζουμε να κάνουμε σχεδιάκια προσπαθώντας να τους κάνουμε λεπτούς και ομοιόμορφους.
  5. Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
  6. Μόλις κρυώσουν τους βουτάμε στην άχνη ζάχαρη, τους βάζουμε σε μια πιατέλα στην σειρά και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

Υλικά:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό

Προαιρετικά:
κανέλα σε σκόνη, αμύγδαλα, κουκουνάρια, σταφίδες ξανθές

Εκτέλεση:
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι
  2. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
  3. Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα ελαφρώς σκούρο χρώμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη με το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  4. Αν βάλουμε, προσθέτουμε  τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια ή τις σταφίδες
  5. Μόλις ο χαλβάς απορροφήσει τα υγρά του θα αρχίσει να κολλάει, οπότε και είναι έτοιμος. το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια τον αδειάζουμε σε μια φόρμα.
  6. Μόλις ο χαβάς κρυώσει τελείως τον αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και τον πασπαλίζουμε με κανέλα.

ΚΡΕΠΕΣ

Υλικά (για 6-8 μέτριες κρέπες):
125 γρ αλεύρι
250 ml γάλα
2 αβγά
25 γρ βούτυρο (λιωμένο)
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
 
Εκτέλεση:
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε βαθύ μπολ, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αβγά.
  2. Ανακατεύουμε το μείγμα με τον μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υλικά και να φτιάξουμε ένα λείο και ομοιογενή χυλό, χωρίς σβόλους. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  3. Βουτυρώνουμε ένα μικρό τηγάνι, τη βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί και με μία κουτάρα ρίχνουμε λίγο από τον χυλό, γυρίζοντας το σκεύος ούτως ώστε να πάει παντού και να γίνει η κρέπα στρογγυλή και ισοπαχής.
  4. Περιμένουμε λίγο να ψηθεί η κάτω πλευρά και στη συνέχεια την γυρίζουμε από την άλλη με την βοήθεια μιας σπάτουλας ή πετώντας την στον αέρα, και την ψύνουμε και από την άλλη.

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

Υλικά:
8 φύλλα κρούστας
6 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα (να βρείτε προτιμήστε πρόβειο γάλα)                                           
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ή ρυζάλευρο    
4 αβγά ελαφρά χτυπημένα                          

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη                  
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο (κατά προτίμηση φρέσκο ή πρόβειο) 

για το άλειμμα:                        
2 αβγά
2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη                                                                                                                                                                                    
για το σιρόπι:                                                                 
2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό                                         
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη                                               

1 ξυλάκι κανέλας
φλούδα από μισό λεμόνι
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  1. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι ή το ρυζάλευρο με 1 φλιτζάνι κρύο γάλα. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι, πάνω σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να πάρει βράσει. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και τα αφήνουμε όλα μαζί να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει, μέχρι να πήξει η κρέμα.
  2. Την αποσύρουμε από την φωτιά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε το βούτυρο και τα αβγά και ανακατεύουμε με ζωηρές κινήσεις.
  3. Στρώνουμε τα φύλλα σε βουτυρωμένο ταψί και αλείφουμε ένα ένα τα φύλλα με λιωμένο βούτυρο. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και γυρίζουμε προς τα μέσα όσο φύλλα έχουν περισσέψει έξω από το χείλος του ταψιού.
  4. Βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για μισή ώρα. Στη συνέχεια χτυπάμε τα αβγά με την ζάχαρη και αλείφουμε με αυτό το μείγμα την επιφάνεια της πίτας. Ξαναβάζουμε το ταψί το φούρνο για ακόμη 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί.
  5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για περίπου 5 λεπτά και περιχύνουμε την πίτα μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο, φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού.

Tips:
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόσο λευκή όσο και μαύρη ζάχαρη
  • Μπορούμε να παραλείψουμε το σιρόπι και να προσθέσουμε στην κρέμα περισσότερη ζάχαρη.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

Υλικά:
500 γρ αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
4-5 φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 ματσάκι άνηθος
1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση:
  1. Εάν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε για 4-5 λεπτά, σε νερό που βράζει. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
  2. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, τον άνηθο, τον δυόσμο ή το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφήσει τα υγρά το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Στρώνουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα. Παίρνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα και βάζουμε στο κέντρο τους 1 κουταλάκι γέμιση. Τα τυλίγουμε σε μικρά ρολά, προσέχοντας να μην τα σφίξουμε πολύ. Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε 2-3 στρώσεις στην κατσαρόλα.
  4. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το υπόλοιπο λάδι και 2 φλιτζάνια νερό και τοποθετούμε πάνω τους ανάποδα ένα πιάτο.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μείνουν με το λάδι τους.

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ)

Υλικά:
(για την ζύμη)
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1 κούπα λάδι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι

(για την γέμιση)
2 κιλά πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο
λίγο άνιθο
λίγη ρίγανη
μαύρο πιπέρι
Λάδι

ηλιέλαιο για το τυγάνισμα

Εκτέλεση:
  1. Διαλύουμε την μαγιά σε 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό, προσθέτουμε την ζάχαρη και το αφήνουμε 10 λεπτά.
  2. Βάζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, τη μαγιά και λίγο νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη η οποία δεν κολλάει στα χέρια.
  3. Την σκεπάζουμε καλά με μια κουβέρτα και την αφήνουμε 4-5 ώρες να φουσκώσει.
  4. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις λιώνουμε με λίγο από νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.
  5. Τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι σε μπόλικο λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε την ρίγανη, το πιπέρι, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε συνεχώς για 5 λεπτά.
  6. Το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Πλάθω μικρά κομμάτια ζύμης και τα ανοίγω με το χέρι μέχρι να έχουν πάχος περίπου 1 εκατοστό και τα γεμίζω με το μείγμα πατάτας.
  8. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω μπόλικο ηλιέλαιο και ρίχνω λίγα λίγα τα πιροσκί. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε με μία κουτάλα και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΒΟΤΑΝΑ

Για την παρασκευή ενός γαλακτώματος θα πρέπει:
  • Να βάλουμε 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα ή 1 κουταλιά του γλυκού ξερά βότανα, ψιλοκομμένα σύμφωνα με τις ανάγκες της επιδερμίδας μας (δες τον παρακάτω πίνακα), σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και να τα αφήσουμε να μουλιάσουν για 10 λεπτά και στη συνέχεια τα σουρώνουμε (έγχυμα). 
  • Παίρνουμε 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει λεία ζύμη, με μικρή ποσότητα από το έγχυμα.
  •  Ανακατεύουμε με 1,5 κουταλιές του γλυκού φρέσκο γάλα και 1 κουταλιά του γλυκού ηλιέλαιο, και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο έγχυμα. Ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίζει να βράζει. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χρησιμοποιούμε το γαλάκτωμα καθημερινά και μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

 Συνιστώμενα βότανα
Κανονική Επιδερμίδα
Λιπαρή Επιδερμίδα
Ξηρή Επιδερμίδα
Ευαίσθητο, Ώριμο, Γερασμένο Δέρμα
Αλχημίλλη
Κοντυλόχορτο
Μάραθο
Τίλιο
Τσουκνίδα
Υπερικό
 Φουμαρία
Αλθαία
Καλεντούλα 
Σαμπούκος
Στελλαρία 
Φασκόμηλο 

Λεβάντα
 Πικραλίδα 
Σαμπούκος 

ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΗ ΕΝΤΑΣΗ

Αυτό το κομμάτι καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων που ποικίλη από γυναίκα σε γυναίκα. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: η κατακράτηση υγρού και το φούσκωμα, επιθυμία για φαγητό, αύξηση βάρους, δερματικά προβλήματα (ακμή, κλπ), πονοκεφάλους και αλλαγές στη διάθεση. Όλα αυτά οφείλονται στις ορμονικές μεταβολές που συντελούνται πριν από την έναρξη της περιόδου.

Βοτανοθεραπείες:
  • Για να μειώσετε την κατακράτηση υγρού: Πίνετε ένα φλιτζάνι έγχυμα χαμομηλιού με βαλεριάνα ή πικραλίδας 2-3 φορές την ημέρα, περίπου 1 βδομάδα πριν την έναρξη της περιόδου.

ΜΑΛΑΚΤΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

Για να το παρασκευάσετε χρειάζεστε:

  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα σε σκόνη σε σακουλάκια από γάζα ή μουσελίνα
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα ή 1 κουταλιά της σούπας ξερά άνθη Σαμπούκου, Χαμομηλιού, ή Φλαμουριάς, ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το γάλα με τα βότανα σε ένα σακουλάκι από γάζα ή μουσελίνα και το κρεμάμε πάνω από την βρύση του ζεστού νερού καθώς γεμίζουμε την μπανιέρα.
Εναλλακτικά κάνουμε έγχυση 1,5 κουταλιές της σούπας από τα φρέσκα άνθη και τα προσθέτουμε στο νερό του μπάνιου. 
Αν χρησιμοποιείται φρέσκο γάλα φτιάχνετε φρέσκο μαλακτικό για κάθε μπάνιο.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Όσοι πάσχουν από ημικρανίες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τυριού, σοκολάτας, θαλασσινών, πορτοκαλιού, μπανάνας και καφέ.

Βοτανοθεραπείες:
  • Για τις ημικρανίες: Χρησιμοποιήστε ένα μέρος βάμμα με φρέσκα φύλλα παρθενούλι αραιωμένο σε 5 μέρη οινοπνεύματος 25 βαθμών. Η συνιστώμενη δόση είναι 1 κουταλιά του γλυκού 3 φορές την ημέρα, για όσο διαρκούν τα συμπτώματα. Εναλλακτικά, μόλις αρχίσουν τα συμπτώματα πιείτε ένα φλιτζάνι έγχυμα από χαμομήλι, παρθενούλι, τρικοκκιά, λεβάντα, μέλισσα, δεντρολίβανο ή φασκόμηλο. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα έγχυμα από συνδυασμό χαμομηλιού, τρικοκκιάς και μέντας
  • Για να χαλαρώσετε τους μυς σας και να ανακουφιστείτε από τον πόνο: Κάντε ένα ζεστό μπάνιο με βότανα και προσθέστε 4-5 σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας.
  • Για τους πονοκεφάλους από την υπερένταση και το στρες: Πιείτε ένα έγχυμα λεβάντας, βαλεριάνας ή βερβένας.

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

Υλικά (για 3-4 άτομα):  
1 κιλό οστρακοειδή της επιλογής σας (π.χ. γυαλιστερές, μύδια, γαρίδες,...)
1 ποτήρι νερό
500γρ μανέστρα
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
Φέτα (προαιρετικά)
Μαϊντανός
Αλάτι, λευκό πιπέρι

Συνταγή:
1.    Πλένουμε καλά τα οστρακοειδή, και αφαιρούμε τυχόν χνούδια από τα μύδια
2.    Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και ρίχνουμε τα όστρακα για 10 λεπτά (τα αχνίζουμε).
3.    Σουρώνουμε το ζουμί και πετάμε όσα όστρακα δεν έχουν ανοίξει. Στη συνέχεια τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα μαζί με μισό ποτήρι κρασί και τα αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά προκειμένου να παραμείνουν ζεστά.
4.    Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι με το σκόρδο μέχρι να χρυσίσουν. Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε και την μανέστρα ανακατεύοντας συνεχώς για 3-4 λεπτά.
5.    Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό με μία κουτάλα. Περιμένουμε να απορροφήσει τα υγρά του και μετά ρίχνουμε την επόμενη κουταλιά ζωμό. Μόλις τελειώσουμε με το ζωμό και έχει μαλακώσει η μανέστρα, προσθέτουμε τα όστρακα και τις ντομάτες. Και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
6.    Προσθέτουμε τον μαϊντανό, την φέτα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για ακόμη 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρασί με μισό ποτήρι τσίπουρο οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο γλυκάνισο.

ΛΟΣΙΟΝ ΑΠΟ ΠΕΝΤΑΝΕΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑ

Το πεντάνευρο είναι ένα καθαριστικό βότανο που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας γερό και χωρίς λεκέδες. Για να το παρασκευάσετε θα χρειαστείτε:
  • 1 κουταλιά του γλυκού ξερά φύλλα  πεντάνευρο 
  • 1 φλιτζάνι βραστό νερό
Βάζουμε τα φύλλα του πεντάνευρου σε ένα μπολ, προσθέτουμε το πεντάνευρο, το αφήνουμε για μισή ώρα και το σουρώνουμε. Το βάζουμε με βαμβάκι καθημερινά.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3 μέρες.

ΝΕΥΡΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ

Βοτανοθεραπείες:
  • Για να ηρεμήσετε, να τονώσετε και να ενισχύσετε το εξαντλημένο νευρικό σύστημα: Ένα έγχυμα από βερβένα, βρόμη, χαμομήλι, λεβάντα ή μέλισσας.
  • Για να ηρεμήσετε τα νεύρα και να χαλαρώσετε τους μυς: Ένα έγχυμα από χαμομήλι, μέλισσα ή βαλεριάνα.
  • Για την ανησυχία, τις τρεμούλες και τις φοβίες: Ένα φλιτζάνι αφέψημα ρίζας βαλεριάνας 3 φορές την ημέρα.
  • Για την ένταση και το στρες: Ένα φλιτζάνι έγχυμα από άνθη πριμούλας 3 φορές την ημέρα.
  • Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με έγχυμα από χαμομήλι, άνθη πριμούλας, λεβάντα, τίλιο, θυμάρι, βαλεριάνα ή βερβένα.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα και κεντρίσματα εντόμων. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, ζητήστε αμέσως τη συμβουλή ενός ειδικού.

Βοτανοθεραπείες:

  • Μέλισσες: Τα κεντρίσματα από μέλισσες αφήνουν στο δέρμα το κεντρί τους, το οποίο θα πρέπει να αφαιρεθεί. Για να το αφαιρέσετε χρησιμοποιήστε ένα αποστειρωμένο σε βραστό νερό τσιμπιδάκι. Επειδή το κεντρί της μέλισσας είναι όξινο για να το εξουδετερώσετε βάλτε πάνω στην προσβεβλημένη περιοχή δισανθρακική σόδα ανακατεμένη σε ζύμη με λίγο νερό.
  • Σφήκα - Κουνούπι: Το κεντρί τους είναι αλκαλικό και για εξουδετερωθεί θα πρέπει να βάλετε λίγο χυμό λεμόνι ή αποσταγμένη αμαμηλίδα ή μία φέτα ωμό κρεμμύδι.
  • Για να απωθήσετε τα έντομα και να ανακουφιστείτε από τον πόνο: Χρησιμοποιήστε λάδι λεβάντας.
  • Για την φαγούρα και την φλεγμονή: Τρίψτε φρέσκα φύλλα βασιλικού ή πεντάνευρου.
  • Αντιβιοτικό: Πίνετε ένα φλιτζάνι έγχυμα από εχινοειδές 3 φορές την ημέρα.
  • Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο του κεντρίσματος ή του τσιμπήματος: Μια αλοιφή με καταπραϋντικά φύλλα αλθαίας.

ΚΑΝΤΙΝΙΑΣΗ

Αυτή η μυκητίαση εμφανίζετε όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξασθενίσει από μόλυνση, μακροχρόνια ή επανειλημμένη χρήση αντιβιοτικών, ή από έλλειψη θρεπτικών ουσιών, όπως ο σίδηρος ή ο ψευδάργυρος.

Βοτανοθεραπείες:
  • Αντιμυκητιασικά: Έγχυμα ή βάμμα από χαμομήλι, καλεντούλα, ή θυμάρι. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Προσθέστε εχινοειδές.
  • Για την καντινίαση του κόλπου: Προσθέστε στο μπάνιο ένα έγχυμα από χαμομήλι, καλεντούλα, ή θυμάρι.
  • Για τη μονιλιακή στοματίτιδα: Χρησιμοποιήστε έγχυμα από χαμομήλι, καλεντούλα, ή θυμάρι ως υγρό για στοματική πλύση.
  • Για την καταπολέμηση της μόλυνσης: Τρώτε ωμό σκόρδο.

ΚΟΨΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ

Αν το κόψιμο είναι βαθύ, ίσως χρειαστεί να το ράψει γιατρός.

Βοτανοθεραπείες:

  • Για να σταματήσετε την αιμορραγία: Βάλτε ένα έγχυμα ή βάμμα αχίλλειας ή βάλτε αποσταγμένη αμαμηλίδα, ή καλά φιλτραρισμένο έγχυμα στελλαρίας ή καλεντούλα, μ' ένα κομματάκι βαμβάκι στο κόψιμο.
  • Για να καθαρίσετε ένα κόψιμο ή τραύμα: Βάλτε φυτικό αντισηπτικό, που θα βοηθήσει και στην επούλωση, χρησιμοποιώντας έγχυμα αγριμόνιας, καλεντούλα, φασκόμηλου ή υπερικού. Μία γάζα μουλιασμένη στο έγχυμα και συγκρατημένη στη θέση της μ' έναν ελαφρό επίδεσμο είναι επίσης αποτελεσματική.
  • Για μικρά κοψίματα και τραύματα: Βάλτε κομπρέσα με φύλλα πεντάνευρου, ή αν το κόψιμο είναι αρκετά βαθύ, κομπρέσα με υπερικό.
  • Μετά τον καθαρισμό: βάλτε μια καταπραϋντική αλοιφή από καλεντούλα.

ΚΑΤΑΡΡΟΗ

Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της καταρροής, αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιορίστε τους υδατάνθρακες και τρώτε άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Βοτανοθεραπείες:
  • Αποχρεμπτικά βότανα: Ένα έγχυμα από γλήχωμα, ινούλη, ευφρασία, φύλλα μάραθου, ύσσωπος ή θυμάρι. Εναλλακτικά, ένα αφέψημα από ρίζα πρίμουλας. Προσθέστε εχινοειδές για να καταπολεμήσετε την μόλυνση.
  • Για την απελευθέρωση των αεραγωγών: Μία εισπνοή με χαμομήλι, μέντα ή θυμάρι, 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.
  • Ανακατέψτε 15 σταγόνες λάδι ευκαλύπτου με 2 1/2 κουταλιές της σούπας σογιέλαιο και κάντε μασάζ στο στήθος, στην πλάτη και ανάμεσα στις ωμοπλάτες 2 φορές την ημέρα.
  • Για την ενίσχυση του βλεννογόνου:  Ένα έγχυμα από πεντάνευρο ή γλήχωμα.

ΔΟΘΙΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΚΗ

Οι δοθιήνες και τα έλκη - οδυνηρά πρηξίματα με φλεγμονή - εμφανίζονται συχνά όταν έχουν συσσωρευτεί ακαθαρσίες στον οργανισμό ή όταν ο οργανισμός είναι εξαντλημένος.

Βοτανοθεραπείες:

  • Για να απαλλάξετε τον οργανισμό σας από τις ακαθαρσίες: Χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα ή 1 κουταλιά του γλυκού ξερά ψιλοκομμένα βότανα  (άρκτιο ή εχινοειδές) σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και, όταν κρυώσουν, τα σουρώνουμε. Παίρνουμε 1 κουταλιά της σούπας κάθε 2-3 ώρες.
  • Για να καταπολεμήσετε την μόλυνση: Τρώτε ωμό σκόρδο
  • Για να βγάλετε τις ακαθαρσίες: Βάλτε καυτό κατάπλασμα στην προσβεβλημένη περιοχή, χρησιμοποιώντας στυπτικά φύλλα πεντάνευρου ή αντιβακτηριδιακά άνθη καλεντούλας. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μια πούδρα από βότανα. Ανακατέψτε ίσα μέρη από τριμμένη αποξηραμένη ρίζα αλθαίας και σκόνη φτελιάς, σε παχιά ζύμη, με λίγο νερό. Τοποθετήστε τη στην προσβεβλημένη περιοχή και αφήστε την τουλάχιστον 20 λεπτά ή ολόκληρη την νύχτα. Στη συνέχεια ξεπλύντε απαλά με χλιαρό νερό.

ΠΕΝΤΑΝΕΥΡΟ

Γενικές πληροφορίες:
Την ρίζα του πεντάνευρου την χρησιμοποιούσαν για  προστασία από τα δαγκώματα των φιδιών και το αφέψημα για τα δηλητηριώδη δαγκώματα. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έβαζαν τα φύλλα στις μπότες τους για να προλάβουν τις φουσκάλες.

Περιγραφή:
Πολυετές φυτό, με μια ροζέτα από μακριά, μυτερά φύλλα. Τα πρασινόασπρα λουλούδια  φυτρώνουν σε μονά κοτσάνια χωρίς φύλα, που προεξέχουν από το φύλλωμα.

Μέρη που χρησιμοποιούνται:
Φύλλα.

Χρήσεις του:
Στυπτικό και διουρητικό βότανο. Συνίσταται για:
Ενώ μπορείτε να παρασκευάσετε για το Πρόσωπο: Λοσιόν από πεντάνευρο για το προβληματικό δέρμα.

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Υλικά:
500 γρ γαρίδες ψιλές (κατά προτίμηση καθαρισμένες, χωρίς κέλυφος και ουρά)
χυμός από 4-5 ώριμες ντομάτες (ή 1 κουτάκι χυμό ντομάτας)
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Φέτα τριμμένη
1/2 ποτήρι τσίπουρο ή ούζο ή κρασί κόκκινο
1 κρεμμυδι ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, χαρίσσα, ελαιολαδο
 
Εκτέλεση:
  1. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τις γαρίδες και σβήνουμε με το ποτό της επιλογής μας.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ και τα μαχαρικά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Προσθέτουμε λίγο νερό αν αυτό είναι απαραίτητο
  3. Λίγο πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την φέτα και το μαϊντανό.
Σερβίρετε με ρύζι ή μακαρόνια (για τα μακαρόνια μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο χυμό ντομάτας).

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΛΟΣΙΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Για να φτιάξουμε μια λοσιόν καθαρισμού θα πρέπει:
  • Σιγοβράζουμε μια χούφτα φρέσκα ή 1 κουταλιά του γλυκού ξερά βότανα ψιλοκομμένα (επιλέγουμε τα βότανα που ταιριάζουν στον τύπο της επιδερμίδας μας, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα), σε 250 ml νερό επί 10-15 λεπτά. 
  • Σουρώνουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Χρησιμοποιούμε την λοσιόν καθημερινά. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

 Συνιστώμενα βότανα
Κανονική Επιδερμίδα
Λιπαρή Επιδερμίδα
Ξηρή Επιδερμίδα
Ευαίσθητο, Ώριμο, Γερασμένο Δέρμα
Αλχημίλλη
Κοντυλόχορτο
Μάραθο
Τίλιο
Τσουκνίδα
Υπερικό
 Φουμαρία
Αλθαία
Καλεντούλα 
Σαμπούκος
Στελλαρία 
Φασκόμηλο 

Λεβάντα
 Πικραλίδα 
Σαμπούκος 

ΛΑΓΑΝΑ

Υλικά: 
1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2/3 του φλιτζανιού χλιαρό νερού + περίπου 1 φλιτζάνι ακόμη
15 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε την μαγιά σε 2/3 του φλιτζανιού χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 10-15 λεπτά.
  2. Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στην μέση μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε εκεί την μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να γίνει η ζύμη μας ελαστική.
  3. Αν θέλετε 2 μέτριες λαγάνες χωρίστε τη ζύμη στα δύο, αλλιώς αφήστε το ως έχει. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε με αρκετό αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα, πάχους περίπου 2 εκ.
  4. Τοποθετούμε τις λαγάνες σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (αν φτιάξετε 2 λαγάνες, αφήστε αρκετό χώρο ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν). Αλείφουμε την επιφάνεια τους με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας σε διάφορα σημεία για να κάνουμε βαθουλώματα στις λαγάνες.
  5. Τις σκεπάζουμε με 1 πετσέτα και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 1-1,5 ώρα).
  6. Τρυπάμε την επιφάνειά τους με πιρούνι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  7. Τις ραντίζουμε με λίγο νερό μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο και τις σκεπάζουμε με πετσέτα προκειμένου να μαλακώσουν.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ

Συνταγές για το καθημερινό σας τραπέζι και όχι μόνο..

ΨΩΡΙΑΣΗ

Αυτή η μόλυνση προκαλεί φουσκωμένα, κόκκινα μπαλώματα σαν λέπια στο σώμα. Μπορεί να προκληθεί από κάποια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ για να πετύχει οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη και τα θαλασσινά, και πρέπει να περιορίσετε τους υδατάνθρακες.

Βοτανοθεραπείες:
  • Για τον καθαρισμό και την επούλωση: Πίνετε καθημερινά ένα αφέψημα από άρκτιο και ρίζα πικραλίδας. Ξεκινήστε με 1/2 κουταλιά του γλυκού την ημέρα και αυξήστε σταδιακά την δόση σε 1 κουταλιά της σούπας μετά από μια εβδομάδα.
  • Για να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα: Ένα έγχυμα χαμομηλιού, βαλεριάνας ή βερβένας
  • Κατά το φλεγμονώδες στάδιο για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα: Πίνετε ένα έγχυμα εχινοειδούς.
  • Για την ανακούφιση και την διατήρηση της υγρασίας του δέρματος: Μια αλοιφή από φρέσκια στελλαρία ή γάλιο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σε ένα λουτρό έγχυμα γαλίου, κατιφέ, υπερικού ή αχίλλειας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΥΕΡΕΣΘΗΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Σε αυτή την πάθηση το έντερο γίνεται ιδιαίτερα δραστήριο, προκαλώντας συχνά κρίσεις διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Άλλα συμπτώματα είναι ο τυμπανισμός, η ραχιαλγία, το φούσκωμα και η γενική κόπωση. Η επένδυση του εντέρου μπορεί να αντιδράσει στην ένταση, και επομένως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να διεγερθεί από άγχος, στρες και νευρικές διαταραχές,καθώς και από δυσανεξία στις τροφές και την κακή διατροφή. Αν υπάρχουν ενδείξεις αιμορραγίας από το έντερο, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Βοτανοθεραπείες:
  • Για να ανακουφιστείτε από τον σπασμό ή τον πόνο: Ένα αφέψημα ρίζας αλθαία.
  • Για την τόνωση και την επούλωση του εντέρου: Ένα καυτό έγχυμα χαμομηλιού και βαλεριάνας θα σας ηρεμήσει, ή ένα έγχυμα αγριμόνας.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Αυτή η πάθηση εμφανίζεται όταν οι φλέβες γύρω από τον πρωκτό ή το ορθό παθαίνουν κιρσούς και πρήζονται, τεντώνονται και πονάνε. Αν υπάρχει αιμορραγία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι αιμορροΐδες είναι πολύ συχνό φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, και συχνά εμφανίζονται κατά την διάρκεια σοβαρών περιπτώσεων δυσκοιλιότητας, η οποία οφείλεται σε διαιτολόγιο που περιέχει πάρα πολλές επεξεργασμένες τροφές και λίγες ίνες.

Βοτανοθεραπείες:
  • Μία αλοιφή από αντισηπτικά βότανα όπως Πεντάνευρο, Αχίλλεια ή φύλλα Αμαμηλίδας, την οποία τοποθετούμε στην προσβεβλημένη περιοχή, θα βοηθήσει στην ανακούφιση και στη επούλωση, εναλλακτικά, βάλτε μια κομπρέσα με αφέψημα ριζώματος Πολύγωνου, ή ένα έγχυμα από Καλεντούλα, Τσουκνίδα ή Υπερικού.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ (ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΤΟΥ)

Αυτή η φλεγμονή του βλεννογόνου του ανώτερου αναπνευστικού, που προκαλεί φτέρνισμα, έκκριση υγρού από τα μάτια και τη μύτη, και βούλωμα της μύτης, είναι αλλεργική αντίδραση που διεγείρεται από διάφορους τύπους γύρης.

Βοτανοθεραπείες:

  • Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα: Πίνετε τακτικά ένα έγχυμα εχινοειδούς ή ένα ποτήρι του λικέρ ζουμί από παντζάρια μια φορά την ημέρα.
  • Για την μείωση του πόνου: ένα έγχυμα από χαμομήλι, εχινοειδές, άνθη σαμπούκου ή ευφρασία (ή κάποιο συνδυασμό τον παραπάνω).
  • Για να ανακουφιστείτε από την καταρροή, το βούλωμα και την αλλεργική αντίδραση: Μια εισπνοή ατμού με χαμομήλι ή άνθη αχίλλειας.
  • Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο: Βάλτε καταπραϋντικές κρύες κομπρέσες με απόσταγμα αμαμηλίδας στα βλέφαρα.

ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

Η ισχιαλγία είναι μια οδυνηρή πάθηση που προσβάλλει το ισχιακό νεύρο και προκαλεί πόνο στους γλουτούς, στους μηρούς, στις γάμπες ή στα πόδια και πολλές φορές συνοδεύεται από μούδιασμα. Μπορεί να προκληθεί από μια αδέξια κίνηση ή από ολίσθηση δίσκου της σπονδυλικής στήλης.

Βοτανοθεραπεία:
  • Για ανακούφιση από τον πόνο: Κάντε εντριβή με λάδι από άνθη υπερικού στην περιοχή που πονάει. Εναλλακτικά βάζετε συχνά κομπρέσες με έγχυμα χαμομηλιού ή βαλεριάνας.
  • Για να χαλαρώσετε τους μυς: Πάρτε ένα έγχυμα χαμομηλιού, τίλιου ή βαλεριάνας.

ΜΕΝΤΑ

Γενικές Πληροφορίες:
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Μίνθη ήταν μια νύμφη που την αγάπησε ο θεός Πλούτων και την μεταμόρφωσε σε αυτό το αρωματικό βότανο για να την σώσει από την ζηλιάρα γυναίκα του. Η μέντα έγινε γνωστή ως σύμβολο της φιλοξενίας στους Ρωμαίους, που τη χρησιμοποιούσαν για να αρωματίζουν τα δωμάτια που θα δέχονταν καλεσμένους. Οι Αιγύπτιοι επίσης την χρησιμοποιούσαν, αλλά στη Βρετανία ανακαλύφθηκε μόλις το 1696. Σύντομα αναγνωρίστηκε η φαρμακευτική της αξία, και μέσα σε 25 χρόνια από την περιγραφή της περιελήφθη στη φαρμακοποιία του Λονδίνου. Χάρη στη δυνατότητά της να διασταυρώνεται, υπάρχουν σήμερα πάνω από 30 γνωστό είδη μέντας.

Περιγραφή:
Πολυετές φυτό, με κοκκινοπόρφυρα τετράγωνα κοτσάνια και γυαλιστερά σκουροπράσινα οβάλ οδοντωτά φύλλα. Μικρά πορφυρά λουλούδια εμφανίζονται το καλοκαίρι.

Μέρη που χρησιμοποιούνται:
Ολόκληρο το φυτό

Προειδοποίηση:
Αποφεύγετε να κάνετε εισπνοές με το λάδι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους. Δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά για περισσότερο από μια εβδομάδα ή σε μωρό με οποιαδήποτε μορφή.

Χρήσεις του:
Αντισπασμωδικό, αντισηπτικό βότανο που είναι και ελαφρά χαλαρωτικό. Συνίσταται για:
Ενώ για καλλωπιστικούς σκοπούς χρησιμοποιείτε ως εξής:

ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ

Όλοι κάποια στιγμή την έχουμε πατήσει. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και θερμοπληξία, γιαυτό θα πρέπει πάντα να προστατεύουμε το σώμα μας και να καταναλώνουμε πολύ νερό.

Βοτανοθεραπείες:
  • Για άμεση ανακούφιση από τον πόνο: σκεπάστε την προσβεβλημένη περιοχή με γιαούρτι.
  • Για να ανακουφίσετε το καμένο δέρμα: Προσθέστε ένα έγχυμα χαμομηλιού σε χλιαρό μπάνιο.

ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Πολλές γυναίκες παθαίνουν πόνο στο υπογάστριο κατά την αρχή της περιόδου. Για να ανακουφιστείτε σας προτείνουμε το εξής:

Βοτανοθεραπείες:

  • Πιείτε αργά ένα φλιτζάνι ζεστό έγχυμα χαμομηλιού και βαλεριάνας, ή αλχημίλλης 3 φορές την ημέρα, για ανακούφιση από τις κράμπες.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Οποιαδήποτε διακύμανση της πίεσης πρέπει να παρακολουθείτε από το γιατρό σας. Οι βοτανοθεραπείες που προτείνονται είναι απλά για να βοηθήσετε λίγο την κατάσταση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε φάρμακα από βότανα για καρδιοπαθείς.

Βοτανοθεραπείες:

  • Για να κατεβάσετε την πίεση: Πιείτε ένα έγχυμα τρικοκκίας σε συνδυασμό με τίλιο ή/και αχίλλεια.
  • Για να μειώσετε την κατακράτηση υγρών: Μην προσθέτετε στο φαγητό σας αλάτι και καταναλώνετε ένα έγχυμα από φύλλα πικραλίδας.
  • Γενικό τονωτικό του κυκλοφοριακού: Πιείτε 1 έγχυμα δεντρολίβανου
  • Μείωση της χοληστερόλης του αίματος: Φάτε 1 σκελίδα ωμό σκόρδο.
  • Για να ανακουφιστείτε από το στρες: Κάντε ένα χαλαρωτικό λουτρό με λεβάντα ή μέλισσα (βλέπε Έγχυμα από βότανα για το μπάνιο)

ΥΠΟΤΑΣΗ

Οποιαδήποτε διακύμανση της πίεσης πρέπει να παρακολουθείτε από το γιατρό σας. Οι βοτανοθεραπείες που προτείνονται είναι απλά για να βοηθήσετε λίγο την κατάσταση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε φάρμακα από βότανα για καρδιοπαθείς.

Βοτανοθεραπείες:
  • Για την ενίσχυση της κυκλοφορίας: Πιείτε ένα έγχυμα πιπερόριζας. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανακατέψετε βρόμη με λίγο νερό ούτως ώστε να γίνει χυλός και να την φάτε. 
  • Επιπλέον, μπορείτε να χοντροκόψετε τη βρόμη και να προσθέσετε 1 μέρος βρόμης σε 2 μέρη οινοπνεύματος (βότκα). Στη συνέχεια αραιώστε το μείγμα με νερό (η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι ίση με την ποσότητα του οινοπνεύματος που χρησιμοποιήθηκε), το βάζουμε σε αεροστεγές δοχείο και το αφήνουμε 2 βδομάδες, ανακινώντας το 1 φορά την ημέρα. Τέλος το σουρώνουμε και παίρνουμε 1 κουταλιά της σούπας πρωί βράδυ.
  • Γενικό τονωτικό του κυκλοφοριακού: Πιείτε 1 έγχυμα δεντρολίβανου
  • Μείωση της χοληστερόλης του αίματος: Φάτε 1 σκελίδα ωμό σκόρδο.
  • Για να ανακουφιστείτε από το στρες: Κάντε ένα χαλαρωτικό λουτρό με λεβάντα ή μέλισσα (βλέπε Έγχυμα από βότανα για το μπάνιο)

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΟ

Βγήκατε και ήπιατε παραπάνω απ’ όσο αντέχετε??
Αρχικά θα πρέπει να πιείτε μπόλικο νερό πριν πέσετε στο κρεβάτι προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση 
ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Ένα έγχυμα από χαμομήλι, σίλυβο, μέντα, θυμάρι ή αχίλλεια θα ηρεμήσει το στομάχι και το συκώτι.

ΝΑΥΤΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

Βοτανοθεραπείες:
  • Μασήστε τη φρέσκια ρίζα ή αποκρυσταλλωμένα κοτσάνια πιπερόριζας ή πιείτε μια πρέζα σκόνη πιπερόριζας διαλυμένη σε λίγο νερό.
  • Για να ηρεμήσει το στομάχι σας: Πιείτε έγχυμα σκουλόχορτου ή μέντας.

ΞΙΝΙΛΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Συνήθως πρόκειται για αναγωγή όξινης ή μισοχωνεμένης τροφής από το στομάχι στον οισοφάγο ή στο στόμα. Μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό φαγητό ή ποτό, ή από σκύψιμο ή καταβολή προσπάθειας αμέσως μετά από το φαγητό. Σε μερικές περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή μπορεί να σημαίνει μια πιο σοβαρή πάθηση, για αυτό, αν τα συμπτώματα επιμείνουν, συμβουλευτείτε γιατρό.

Βοτανοθεραπείες:

  • Ένα έγχυμα αλθαίας (αν χρησιμοποιήσετε ρίζα, φτιάξτε αφέψημα) θα μειώσει τον ερεθισμό του στομαχιού.
  • Ένα έγχυμα σπειραίας θα μειώσει την περίσσεια οξέων στο στομάχι.
  • Ένα έγχυμα αχίλλειας ή 1 κουταλιά του γλυκού σκόνη φτελιάς διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό θα τονώσει και θα επουλώσει το πεπτικό σύστημα.
  • Ένα φλιτζάνι έγχυμα χαμομηλιού πριν από κάθε γεύμα θα ηρεμήσει το στομάχι και θα τονώσει το πεπτικό σύστημα. Μπορείτε να το γλυκάνετε με 1 κουταλιά του γλυκού μέλι, αν θέλετε.
  • Μία ώρα πριν από το γεύμα πάρτε 10-15 σταγόνες βάμμα αγγελικής αραιωμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, για να μειώσετε την οξύτητα.

ΠΡΩΙΝΗ ΝΑΥΤΙΑ (ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ)

Βοτανοθεραπείες:

ΚΟΛΙΤΙΔΑ

Η κολίτιδα - φλεγμονή ή ερεθισμός του παχέος εντέρου - που προκαλεί διάρροια, μερικές φορές με αίμα, πόνο στην κοιλιά και πιθανώς πυρετό, μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, υπερβολικό στρες ή, μερικές φορές, δυσανεξία στις τροφές. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να παραλείψετε προσωρινά από το διαιτολόγιό σας τροφές όπως το τσάι, ο καφές, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, και να παρακολουθήσετε το αποτέλεσμα.

Βοτανοθεραπείες:

  • Διαλύστε 10 γρ (1 κουταλιά του γλυκού) σκόνη φτελιάς σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό και πιείτε το, για να καταπραΰνετε το ερεθισμένο έντερο. Επαναλαμβάνετε δύο φορές την ημέρα.
  • Εναλλακτικά, ένα αφέψημα από ρίζα αλθαίας, που δημιουργεί μια προστατευτική μεμβράνη θα βοηθήσει στην ανακούφιση του εντέρου.
  • Αν υποφέρετε από άγχος και ένταση, ένα ηρεμιστικό φλιτζάνι έγχυμα χαμομηλιού και βαλεριάνας, που και τα δύο είναι φυσικά φυτικά χαλαρωτικά, θα σας ανακουφίσει. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε ένα φλιτζάνι έγχυμα αγριμόνιας, που είναι ελαφρό στυπτικό και θα καταπολεμήσει τη μόλυνση.

ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ (ΤΖΙΝΤΖΕΡ)

Γενικές πληροφορίες:
Η πιπερόριζα, που κατάγεται από την Ασία, ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά προϊόντα της Άπω Ανατολής κατά την αρχαιότητα. Ενώ οι Ρωμαίοι εκτιμούσαν πολύ την πιπερόριζα ως ανατολίτικο μπαχαρικό και την πρόσθεταν σε πολλά από τα αγαπημένα τους φαγητά, ο Ιπποκράτης και οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την πιπερόριζα ως φάρμακο. Στην Αγγλία έφτασε περίπου το 1600.

Περιγραφή:
Πολυετές φυτό με χοντρή, κονδυλώδη ρίζα, μακριά κωνικά φύλλα και πορφυρά λουλούδια. Οι ρίζες μαζεύονται το φθινόπωρο, αφού μαραθούν τα φύλλα.

Μέρη που χρησιμοποιούνται:
Ρίζα.

Χρήσεις του:
Πολύ καλό διεγερτικό της κυκλοφορίας, που δυναμώνει τους πνεύμονες και καταπολεμά τις πεπτικές ζυμώσεις. Συνίσταται για:

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΛΙΤΙΔΑ

Η κολίτιδα - φλεγμονή ή ερεθισμός του παχέος εντέρου - που προκαλεί διάρροια, μερικές φορές με αίμα, πόνο στην κοιλιά και πιθανώς πυρετό, μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, υπερβολικό στρες ή, μερικές φορές, δυσανεξία στις τροφές. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να παραλείψετε προσωρινά από το διαιτολόγιό σας τροφές όπως το τσάι, ο καφές, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, και να παρακολουθήσετε το αποτέλεσμα.

Βοτανοθεραπείες:

  • Διαλύστε 10 γρ (1 κουταλιά του γλυκού) σκόνη φτελιάς σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό και πιείτε το, για να καταπραΰνετε το ερεθισμένο έντερο. Επαναλαμβάνετε δύο φορές την ημέρα.
  • Εναλλακτικά, ένα αφέψημα από ρίζα αλθαίας, που δημιουργεί μια προστατευτική μεμβράνη θα βοηθήσει στην ανακούφιση του εντέρου.
  • Αν υποφέρετε από άγχος και ένταση, ένα ηρεμιστικό φλιτζάνι έγχυμα χαμομηλιού και βαλεριάνας, που και τα δύο είναι φυσικά φυτικά χαλαρωτικά, θα σας ανακουφίσει. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε ένα φλιτζάνι έγχυμα αγριμόνιας, που είναι ελαφρό στυπτικό και θα καταπολεμήσει τη μόλυνση.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Η δυσκοιλιότητα εμφανίζετε λόγω κακής λειτουργίας του εντέρου. Συνήθως προκαλείτε λόγω έλλειψης φυτικών ινών από την διατροφή, άσκησης ή λόγω στρες. Προκειμένου να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα θα πρέπει να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά. Επίσης τα δαμάσκηνα και τα σύκα ανακουφίζουν από την δυσκοιλιότητα.

Βοτανοθεραπείες:
  • Ήπιο φυτικό καθαρτικό: Ένα φλιτζάνι αφέψημα από πιπερόριζα και ρίζα πικραλίδας 2 φορές την ημέρα
  • Για την πέψη: Ένα έγχυμα καπνόχορτου. Προσθέστε χαμομήλι, αν υποφέρετε από ένταση ή στρες.